Son Dakika

RAM Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler !

RAM Nedir? ,RAM ne işe yarar? 

RAM, rasgele erişimli bellek için kullanılan bir kısaltmadır ve bilgisayarlar tarafından kullanılan bir geçici bellek biçimini ifade eder. Bir HDD veya SSD'den farklı olarak, RAM sürekli olarak üzerine yazılır ve yenilenir çünkü amacı bir CPU'nun kalıcı olarak saklamadan ilgili verilere hızla erişmesine izin vermektir. Bununla birlikte, herhangi bir kalıcı depolama çözümünden önemli ölçüde daha hızlıdır. Yine de, ana dezavantajı ve uzun süreli depolama için kullanılamamasının nedeni, güç verildiğinde sadece geçici olarak veri depolayabilmesidir.

Bilgisayarda RAM neden önemlidir?

CPU veya GPU'nun hızlı bir şekilde erişmesi gereken verileri depolamak için kullanıldığını belirtmiştik. Bu nedenle, verimli çoklu görev için çok önemlidir, yani çok sayıda programı aynı anda açık tutmak ve sorunsuz çalışmak. Oyunlara gelince, oyunun hızlı bir şekilde erişmesi gereken tüm ilgili varlıkları saklar.

Dizüstü ve Masaüstü RAM Farkı

Dizüstü bilgisayarlar / dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlar, esas olarak form faktörü, yani boyut ve anakartla arayüz oluşturduğu konektör pimlerinin yapılandırması bakımından farklı olan farklı bir RAM türü kullanır.

Dizüstü bilgisayarlar SO-DIMM (Küçük Anahat Çift Yerleşik Bellek Modülü) olarak bilinenleri desteklerken, masaüstü bilgisayarlar DIMM (UDIMM olarak da bilinir) modül RAM'i (Çift Yerleşik Bellek Modülü) kullanır. Adların da belirttiği gibi, SO-DIMM oldukça basit bir şekilde DIMM'in daha küçük bir versiyonudur.

Bir dizüstü bilgisayarda bulunan alan kısıtlamaları nedeniyle, SO-DIMM, standart DIMM 5 of inç uzunluğunun aksine, DIMM'nin yaklaşık yarısı, 2.74 inç uzunluğundadır. SO-DIMM'in 260 pimi, DIMM'in 288 pimi vardır.

Bu nedenle, dizüstü bilgisayarlar DIMM belleğe sığamaz ve masaüstü bilgisayarlar SO-DIMM belleğe sığmaz, bu nedenle yanlış türde RAM almamaya dikkat etmelisiniz. Neyse ki, ilk bakışta ayırt etmek yeterince kolaydır.

Doğru DDR Türünü Seçme

Modern RAM DDR SDRAM'dir ve ev bilgisayarı son yirmi yılda toplam dört versiyonundan geçti: DDR, DDR2, DDR3 ve DDR4.

Modern makinelerin büyük çoğunluğu 2016'da kitlesel pazarın benimsenmesine ulaşan dördüncü nesil DDR4'ü kullanıyor. Bu arada DDR3 bellek ve DDR3 uyumlu anakartlar hala mevcut, ancak DDR3 tamamen eski olmanın eşiğinde. Tekniklere derinlemesine bakmadan, DDR4'ün öncekinden önemli ölçüde daha hızlı olduğunu ve neredeyse her şekilde bir gelişme olduğunu söyleyelim.

Unutulmaması gereken önemli bir şey, DDR4'ün eski anakart ve CPU'larla geriye dönük uyumlu olmadığı veya DDR3'ün daha yeni olanlarla uyumlu olmadığıdır. Bu nedenle, DDR4'ü daha eski bir DDR3 uyumlu anakarta veya DDR3'ü daha yeni bir DDR4 uyumlu anakarta kuramazsınız.

Anakart Form Faktörü ve Yuva Sayısı

Anakartınızın DDR4 veya DDR3'ü destekleyip desteklemediğini belirlemek oldukça basittir: Sistem Bilgisi'ni araştırın ve ardından bulduğunuz özelliklerin içinde ne kadar yuva sayısına sahip olduğu veya hangi özellikleri desteklediği gibi bilgileri edineceğiniz Sistem Modeli alanında anakartınızın özelliklerini inceleyerek bilgi edinin . Daha sonra, yapmanız gereken tek şey bu modeli üreticinin web sitesinde bulmak ve teknik özellik sayfasında ihtiyacınız olan tüm bilgileri kontrol etmektir.

Daha sonra, resmi sayfadan veya anakartın kendisine bakarak belirlemesi kolay RAM yuvalarının sayısı var. Yuva sayısı, anakartın biçim faktörüne bağlı olarak değişir.

Mini ITX anakartlar sadece iki RAM yuvasını destekler, ATX anakartlar dördü desteklerken, Micro ATX anakartlar genellikle dördü destekler. Sadece iki yuvalı modeller de mevcuttur. Ayrıca, sekiz adede kadar yuvaya sahip EATX anakartlar var, ancak bu tür RAM, oyun bilgisayarları için gerekli olmaktan çok uzak.

Bununla birlikte, fiziksel yuvalar her şey değildir - anakartın destekleyebileceği maksimum RAM miktarı vardır ve bu aynı zamanda bir özellik sayfasının yardımıyla kolayca belirleyebileceğiniz bir şeydir. Ama yine de, bu, bir oyun bilgisayarı oluşturuyorsanız endişelenmeniz gereken bir şey değildir, çünkü genel olarak en az 32 GB RAM'i destekleyen anakart modelleri ile karşılaşacaksınız. Bu kapasite sizi yeterince taşıyacak büyüklükte olacaktır.

CPU ve İşletim Sistemi Sınırları

Anakartların RAM tavanı ve CPU'ları var. Ancak anakartlarda olduğu gibi, bu sınır, en yeni 9. nesil Intel Core ve 3. nesil AMD Ryzen'de olduğu gibi 64 GB veya 128 GB RAM'e kadar destekleyen modern 64 bit CPU'larla ilgili bir sorun olmayacak.

Nispeten yeni bir ish 64 bit CPU'nuz olduğu sürece, oyun bilgisayarlarının şu anda 16 GB'den fazla RAM'e ihtiyacı olmadığı için CPU veya işletim sistemi tarafından uygulanan RAM sınırlamaları hakkında endişelenmenize gerek yok. Ama elbette, daha eski bir CPU kullanıyorsanız, kontrol etmek ve emin olmak sizin yararınıza olacaktır.

Saat hızı

Bir CPU veya GPU'nun saat hızı gibi MHz cinsinden ölçülen bir RAM modülünün saat hızı, verileri ne kadar hızlı işleyebileceğini belirler ve bu da performansı yansıtır. Genel olarak, daha yüksek saat hızı her zaman daha iyidir, ancak oyun söz konusu olduğunda kapasite her zaman hızdan daha önemlidir.

Daha yüksek saat hızları ve overclock yapılmış RAM gerçek bir performans artışı oluşturabilir, ancak en iyi ihtimalle birkaç kareye iner, bu nedenle en iyi değeri elde etmek istiyorsanız, hızlı bir RAM yayıcısı ile hızlı RAM'e ekstra harcama yapmaya değmez. Sonuçta, DDR4 DDR4'tür ve oyun birincil endişeniz ise 3200 MHz ve 2400 MHz RAM arasında büyük bir fark yoktur.

Bant genişliği - Tek Kanallı vs Çift Kanallı ve Dörtlü Kanal

Çok kanallı RAM bir süredir daha çekici olmuştur ve birincil çekiciliği daha fazla bant genişliğinde yatmaktadır. Yani, bir CPU ve tek bir RAM modülü arasında aktarılabilecek çok fazla veri var, bu yüzden darboğazları önlemek için, çift kanal ve dört kanallı kurulumlar bizi karşılıyor.

Adlardan da anlaşılacağı gibi, çift kanallı kurulumlarda iki RAM çubuğu ve dörtlü kanal kurulumlarında dört çubuk kullanılır. Açıkçası, daha fazla modül dahil olduğundan, bu bant genişliğini büyük ölçüde artırabilir ve performansı artırabilir. Ancak, tüm ekstra bant genişliği, oyun söz konusu olduğunda çok az şey ifade eder ve çok kanallı RAM, büyük miktarda veri aktaran belleğe aç yazılım çalıştıran sunucular ve iş istasyonları için çoğunlukla gereklidir.

Ancak, çift ve dört kanallı RAM'in performans avantajları oyun söz konusu olduğunda marjinal olabilse de, birden fazla RAM modülüne sahip olmanın hala bazı faydaları vardır.

İlk olarak, fiyatlandırma var. Birden fazla düşük kapasiteli modül edinmek genellikle tek bir yüksek kapasiteli modül almaktan daha ucuzdur. Örneğin, 16 GB RAM'e sahip bir PC oluşturuyorsanız, 16 GB'lık tek bir modül yerine 2 × 8 GB veya 4 × 4 GB kit alarak son faturadan fiyat kısmını azaltabilirsiniz. Fiyatlar arz ve piyasa koşullarına göre değişebilir, bu nedenle kitler her zaman ayrı modüllerden daha ucuz olmayacaktır. Zamana göre farklılık gösterebilir ama genel olarak baktığımızda uzun zamandır bu şeklilde ilerliyor.

İkincisi, iki veya dört tane varsa hatalı RAM çubuklarını değiştirmek daha kolay ve daha ucuzdur. Açıkçası, düşük kapasiteli RAM modülleri daha ucuzdur. Bunun üzerine, 2 × 8 GB bir kitiniz varsa ve bir modülün değiştirilmesi gerekiyorsa, yedek modülü alana kadar bilgisayarınızı sadece 8 GB RAM ile kullanabilirsiniz. Tersine, sadece bir adet 16 GB RAM çubuğunuz varsa ve size başarısız olduysa, PC'niz bir süre için hizmet dışı kalır.

Zamanlamalar ve Gecikme (CL değerleri)

CAS / CL gecikmeyi, yani işlemcinin erişmesi için mevcut olan veriye verilen okuma komutundan geçmesi gereken süreyi belirtir. DDR4 gibi eşzamanlı DRAM durumunda, bu gecikme, nanosaniye yerine saat döngüsünde ölçülür.

Ancak fazla teknik olmadan, gecikmenin, tıpkı saat hızları ve bant genişliği gibi, ortalama bir oyuncu için çok fazla bir şey ifade etmediğini varsayalım. Oyunla ilgili gecikme süresinin sunduğu performans avantajları neredeyse yok denecek kadar azdır, bu yüzden gerçekten ekstra harcamaya değer bir şey değildir ve kapasite yine de önce gelmelidir.


RAM Kapasitesi

Daha önce de belirttiğimiz gibi, oyun söz konusu olduğunda kapasite en önemli faktördür ve şu anda 16 GB altın sayıdır. 32 GB veya daha fazla RAM'i bir oyun PC'sine sıkıştırmak 2020'de sadece aşırı kiloluyken, 8 GB genellikle çok az olacak. Yine de, ilk başta 8 GB ile devam edebilir ve daha sonra yolda daha da yükseltebilirsiniz veya bazı RAM yoğunluklu programları kullanmayı planlıyorsanız veya sadece geleceğe daha dayanıklı bir yapı istiyorsanız 32 GB'a kadar çıkabilirsiniz.

Yine de, GPU ve CPU bir oyun PC'sinde daha önemlidir, bu nedenle, özellikle sadece gelecekteki prova içinse, daha fazla RAM uğruna bunlardan kaçmayın. Yukarıda belirtildiği gibi, RAM bir PC'de yükseltmenin en kolay bileşenidir ve 16 GB'nin ihtiyaçlarınız için çok az olduğunu düşünüyorsanız, her zaman daha fazlasını ekleyebilirsiniz. Öte yandan, bir CPU veya GPU'yu yükseltmek daha zordur, bu yüzden RAM'e öncelik vermelisiniz.

Ayrıca ekleyecek olursak:

Sonunda, farklı modeller teknik olarak değiştirilebilir olsa da, tavsiye edilmediğini de not etmeliyiz. Potansiyel olarak farklı üreticilerin farklı RAM modüllerini birleştirmek, beklenmedik uyumluluk sorunlarına, çökmelere ve genel hata performansına yol açabilir. Bunun da ötesinde, farklı saat hızlarında çalışan modüller kullanıyorsanız, tüm modüller en yavaş olanın hızıyla sınırlanacaktır. Eğer alacak iseniz genel olarak arşivde anlattıklarımıza önem göstermeniz sizler için yararlı olacaktır.

Özetlemek gerekirse: 

hız ve gecikmeye göre kapasiteyi önceliklendirin, bireysel yüksek kapasiteli modüller üzerinde kitler seçin, gerekirse / mümkünse genişletme odası bırakın ve gelecekte RAM'inizi yükseltirseniz farklı modelleri karıştırmayın ve eşleştirmeyin.
Author Image

Hakkımızda
kamu-haber.blogspot.com yayın hayatına başladığı ilk günden itibaren. İlkeli ve tarafsız haber anlayışıyla siz değerli ziyaretçilerimiz için özel olarak tasarlanmıştır. Sitemiz hakkında her türlü istek öneri ve şikayetlerinizi hapsuyu[at]gmail.com adresine mail atarak iletebilirsiniz.

Benzer Haberlerimiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.kamu-haber.blogspot.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
TELİF HAKKI;

Sitemizde yer alan resimler google servisinden temin edilmektedir tüm hakları kendilerine aittir.Sitemizde bulunan videolar fragman niteliği taşımaktadır bu sebeple hiç bir yasal işleme tabi tutulamaz.Sitemizdeki filmler/videolar/Canlı TV Kanalları kesinlikle sunucularımız da barındırılmaz. Büyük video sitelerinden vk.com , youtube.com, dailymotion.com, facebook.com gibi sayfalardan alınmaktadır bu sebeple hiç bir sorumluluğu kabul etmemektedir.

Kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz! Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını düşünen hak sahipleri bilgi[at]kamu-haber.blogspot.com adresinden bize ulaşabilirler. Bizle iletişime geçilmesi halinde mücbir sebep olmazsa en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gerekli işlemler yapılacaktır.
kamu-haber.blogspot.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@kamu-haber.blogspot.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17