
1.5 su bardağı kadar su
100 gr. kadar tereyağı
5 yumurta
1 su bardağı kadar un
yarım çay kaşığı kadar tuz
yarım çay kaşığı kadar şeker gerekiyor
Krema malzemeleri için:
2.5 su bardağı kadar süt lazım
2 paket vanilya
4 yemek kaşığı kadar un
yarım su bardağı kadar da şeker gerekli
Profiterol Nasıl Yapılır
Tarifimiz için ilk olarak profiterol hamurunu hazırlamalıyız.
Uygun büyüklükte bir tencereye suyu koyalım, kaynatalım. Kaynayan suyun içine tereyağını ekleyelim ve eriyinceye dek bir kaşıkla karıştıralım.
Sonrasında tencereye tuzumuzu, şekerimizi, unumuzu katalım. Sürekli karıştırarak kaynatmaya devam edelim. Profiterol hamurunu kıvamı gelene dek tencerede sürekli karıştırarak pişirelim. Hamurumuz göz göz olup, koyulaşıp kıvamını bulunca ocaktan alalım.
Profiterol hamurunu tencereyle birlikte yaklaşık on dk. kadar mutfak tezgahında ilk sıcaklığının geçmesi, ılınması için bekletelim.
Profiterol hamurunu hazırladığımıza göre artık en önemli noktalardan birine geldi sıra. Profiterol hamuruna yumurta ekleme kısmına yani.
Kontrol edip, ılındığını gördüğümüz profiterol hamurunun içine yumurtalarımızı teker teker kırmaya başlıyoruz. Yalnız her yumurtayı kırınca mikser ile karıştırıyoruz. Tekrar yumurta kırıp, tekrar karıştırıyoruz mikser ile. Hamurumuz iyice çırpılınca, buzdolabına kaldırıp, yaklaşık bir saat kadar hamuru dinlendiriyoruz.
Profiterolün kremasını hazırlamaya geldi sıra. Bunun için tüm krema malzemelerini orta boy bir tencereye koyalım. Sonra sürekli karıştırarak orta ateşte pişirmeye başlıyoruz. Pişince, altını kısıp sürekli karıştırarak kıvamını bulmasını sağlıyoruz. Kıvamı gelince ocaktan alıp, tezgahta bekletiyoruz.
Çikolata sosunu hazırlamak için bir paket hazır çikolata sosunu, paketin arkasında yazan tarife göre pişiriyoruz. Sonra çikolata sosunu da tezgaha alıyoruz.
Profiterol tarifi hamurumuz buzdolabında dinlendikten sonra, fırın tepsimizi yağlıyoruz güzelce. Profiterol tarifi hamurumuzdan yaklaşık bir çay kaşığı dolusu alıp, fırın tepsimize aralarında ikişer parmak boşluk bırakarak aktarıyoruz.
Tüm hamuru bu şekilde fırın tepsisine aktardıktan sonra, önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar güzelce pişiriyoruz.
Fırından çıkan profiterol tarifimizi tezgaha alıp, soğumasını bekliyoruz. Soğuyunca hepsini tek tek elimize alıp, bir bıçakla yarısına kadar, ortasından kesiyoruz. Hepsini bu şekilde kesip bir kaba alalım.
Sonrasında yarısına kadar kestiğimiz her profiterol hamuru içine, bir çay kaşığı kadar hazırladığımız soğumuş krema dan ekliyoruz. Profiterolü hafifçe kapatıyoruz. Bunları bir borcama veya servis tepsisine yerleştiriyoruz.
Hemen servis edilecekse, borcama aldığımız profiterol tarifinin üzerine çikolata sosu döküyoruz bolca. Sonra da servis tabaklarına alıp, servis ediyoruz.
Ancak, hemen servis etmeyecekseniz, profiterolleri ve çikolata sosunu ayrı ayrı buzdolabında saklamanızda fayda var. Çünkü, üzerinde çikolata sosu ile bekleyen profiterol tarifi bir müddet sonra sosu içine çekecek, gereksiz süngerimsi bir hal alacaktır.
Ayrıca, profiterol kremasını da sürmeden önce, yaklaşık bir iki saat buzdolabında bekletirseniz, daha lezzetli bir profiterol tarifi yapmış olursunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder