Baskı balata nedir? Arızası ve Bittiği nasıl anlaşılır? Tamir maliyetleri ne Tutar?
Aracın en çok yıpranan parçası hangisi derseniz? Cevap olarak sizlere baskı balata olduğunu söyleyebiliriz. Debriyaj balatası olarakta bilinir. Aracınızın hareket ettiği andan itibaren en çok işlem yapan parçası olan baskı balata parçasının ne işe yaradığını ve ne zaman bittiğine dair merak edilen soruların cevaplarına bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Baskı balata (debriyaj balatası) aracınızın vites kutusu ile motor kutusu arasında bağlantı kuran bir parça olarak görev yapmaktadır. Baskı balatanın debriyaja ilk basıldığı anda volan üzerinde bulunan gücü şanzımana aktaran parça olarak da tanımlayabiliriz. Metal bir plaka parça üzerinde bulunan baskı balata setinin üzerinde çeşitli desenler bulunmakta ve bu desenler şanzıman ile volan parçalarının birbirine tutulması sağlamaktadır.
Baskı balata Arızası ve Bittiği nasıl anlaşılır?
Baskı balatanın aracın en çok kullanılan parçalarından biri olduğunu başta da belirtmiştik. Ancak bu kadar kullanılmasına rağmen kullanıcısına bağlı olarak oldukça uzun ömürlü olan baskı balatanın bittiğini nasıl anlarsınız? İşte bu konuda merak ettiğiniz soruların cevaplarını verelim.
- Öncelikle aracınızın ilk kalkışı sırasında bir titreme olması bittiğinin göstergesi olacaktır.
- Aracın gazına bastığınız halde aracın devir saati yükseliyor ancak aracınız hızlanmıyorsa baskı balatanın bittiğine işarettir.
- Düşük viteste giderken gaza bastığınız anca aracınız kendisini ileriye atmıyorsa baskı balatanız bitmiş demektir.
- Ayrıca aracının vites geçişleri de seyir halinde zorlanmaya başladıysa baskı balatanızın bittiğinin göstergeleri arasında olabilir. Ancak aracınız eğer çalışır halde değilse vites geçişlerinde herhangi bir sorun olmaz. Bu durumun sadece çalışır durumda olduğunu belirtelim.
Baskı balatanın belli bir ömrü bulunmakla beraber kullanıcıya göre farklılık göstermektedir. Bu yüzden net bir rakam söylemek yerine ortalama olarak 50 Bin 100 Bin KM arası diyebiliriz.
Baskı Balatanın Çabuk Bitmesinin Nedenleri
- Yan sanayi, kalitesiz baskı balata parça kullanılması
- Vites geçişlerinin hıza uygun yapılmaması
- Aracın çok fazla yüklenmesi ve yüklü iken aracın zorlanması
- Debriyaj pedalının yerli yersiz çok fazla kullanılması
- Kalkışlarda debriyaj gaz ayarının uygun olarak yapılmaması
- Özellikle yokuşta kalkışlarda debriyaj kavrama ayarının uygun yapılmaması ve kavrama noktasında debriyaja çok fazla basılı tutulması
- Yarım debriyaj ile arabanın çok kullanılması
Baskı balata Tamir maliyetleri ne Tutar?
Burada net bir rakam vermek doğru olmaz. Ancak aracınızı sanayide bir ustaya götürdüğünüz zaman sizlerden alınacak olan işçilik parası 150 TL ile 300 TL arasında değişmektedir. Parçaları konusunda internet üzerinden bir araştırma yaparak toplam maliyeti ortaya çıkartabilirsiniz.
Gelen Aramalar:baskı balata nedir, debriyaj balatası bittiği nasıl anlaşılır, Araclarda baskı balatasının gorevı nedır, baskı balata ne işe yarar , audi baski balata, balatanın görevi, Baski balata calisma sistemi (animation), Baskı Balata (Debriyaj Balatası) Nasıl Çalışır, Baskı Balata Bitmesi nasıl anlaşılır, Baskı Balata Bitmesi nasıl anlaşılır sorulab, baskı balata çalışma, baskı balata çalışma prensibi, baskı balata çalışma sistemi, Baskı Balata Değişim Ücreti, baskı balata fiyatları, baskı balata görevi, Baskı Balata Ne Kadara Değiştirilir, Baskı Balata Neden Çabuk Biter, Baskı Balata Nedir, baskı balata testi, baskı balatanın görevi, Baskı balatanın Ömrü, Bittiği Nasıl Anlaşılır, debriyaj balata testi, otomatik vites baskı balata
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder