
Her yıl enflasyona bağlı olarak değiştirilen pide fiyatları, insanları pide alışkanlıklarından vazgeçiremiyor olsa da 2019 Ramazan Pidesi Fiyatları incelemesinde maddi anlamda insanların zorlanabileceklerini söyleyebiliriz. Fakat inancımıza göre bu ayın bereket ayı olduğu da aklımızdan hiç çıkmamaktadır.
Genel anlamda Ankara ’un nüfus açısından büyük olması nedeniyle buradaki fiyat listesini ele alacağımız pide için 2019 yılında Fırıncılar Odası Derneği tarafından belirlenen rakam 300 gramlık pide 2,5 lira, 600 gram ağırlığındaki pide 5 lira ve üçüncü seçenek olarak 500 gramlık yumurtalı pide ise 6 liradan satılacaktır.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından yapılan açıklamalarda 2017 ve 2018 yılından bahsedilirken bu dönemlerde pidenin kilogram fiyatının 7 liradan satıldığı ve enflasyon şartları göz önüne alındığında oldukça makul rakamlarla satışa sunulduğu vurgulanmaktadır.
Ramazan ayında yaşanan yoğunluk nedeniyle günler kala hem üretim bölümlerinde hem de satış bölümlerinde ciddi bir çalışma ve hazırlık içerisine giren fırınlar ön görülere göre geçtiğimiz yıllara kıyasla çok daha fazla sayıda pide satışı için hazırlık yapıyorlar. Beklenen artışın yaklaşık olarak % 30 civarında olduğunu açıklayan uzmanlara göre belirlenen fiyatlar ve satışa sunulacak gramajlar düşünüldüğünde İstanbul Pide Fiyatları için bu sene zam yapılmadığı ortaya çıkmaktadır. Genel anlamda steril bir imalat sürecinin önemini vurgulayan Türkiye Fırıncılar Federasyonu amaçlarının tüm tesislerde el değmeden üretilen pidelerin satışa sunulmasıdır diye de açıklamalarına eklemektedir.
Ramazan Pidesi Özellikleri
Ramazan pidesi her ne kadar 2019 yılı için açıklamalara göre zamlanmamış olsa da standart ekmek fiyatlarına kıyasla daha pahalı olmasının sebepleri bulunmaktadır. Bu sebepleri ramazan pidesi özellikleri ile daha net anlayabilirsiniz.
Ramazan pidesi üretiminde iyi kalite un tercih edilmektedir.
Makinelerde yapılan ekmekler yerine pideler el emeği ile hazırlanmaktadır.
Ekmeğin pişirilmesi için gerekli olan 180 derecelik ısı pide pişirmek için 220 derecedir.
Daha pişkin olması için odun fırınlarında pişirilmelidir.
Ekmek hamurundan daha cıvık bir hamura sahiptir.
İmalat aşamasında altına serilen kepek sayesinde hazmı ekmeğe kıyasla çok daha kolaydır.
Pişirmesi ekmeklere kıyasla daha zor olması nedeniyle “tırnakçı” adı verilen pide ustaları tarafından pişirilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder