Son Dakika

Çalışanlarda Doğum İzni Ne Kadar ? Doğum İzni Nasıl Bildirilir?

Kadınların iş hayatına daha etkin bir şekilde katılmalarını sağlamak için bir takım kolaylıklar sağlanmaktadır. Bu kolaylıklardan bir tanesi de doğum iznidir ve bu hak doğum yapan bütün kadınlara verilmektedir. Böylece kadınlar, çocuklarının en kritik zamanlarında birebir ilgilenme şansı yakalamaktadır. Peki, doğum izni ne kadar? İzin almak için izlenmesi gereken yollar nelerdir? Doğum izni sırasında maaş alınabilir mi? Bu ve benzer sorular kadınların merak ettiği diğer konular olarak dikkat çekmektedir.

Doğum İzni Nedir?
Kadınların sahip olduğu haklardan birisi olan doğum izni, kadınların doğumdan bir süre önce izin yapmasına olanak veren haktır. Bu hakkın bir kısmı doğumdan önce diğer kısmı ise doğumdan sonra kullanılmaktadır. Böylece hem hamilelik süreci çok daha rahat geçirilmiş oluyor hem de doğumdan sonra bebeklerin ihtiyaçları bizzat anne tarafından karşılanıyor.

Kadınlara verilen bu hak, yasal güvence altındadır ve kadınlar ister devlet kurumlarında isterlerse de özel sektörde görev yapsın bu hakka sahiptirler. Bu aşamadan sonra 2018 doğum izni ne kadar sorusunun cevabı merak edilmektedir. Çünkü sürenin uzunluğu, kadınlar için son derece önemlidir.

Doğum İzninin Süresi Ne Kadardır?
Kadınlara verilen doğum izninin süresi ilgili mevzuatta net olarak belirtilmiştir ve kadın çalışanlara bunun altında izin verilmesi yasal olarak suç teşkil etmektedir. Yasal mevzuata göre kadınlara verilen iznin süresi toplamda 16 haftadır. 16 haftalık izninin ilk 8 haftası doğumdan önce diğer 8 haftası ise doğumdan sonra kullanılmaktadır. Eğer çoğul gebelik durumu söz konusu ise bu defa kadınlara toplamda 18 hafta izin verilmektedir. Ekstradan verilen 2 haftalık kısım genellikle gebelikten önce kullanılmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar

Kadınlar için çok önemli bir soru olan 2018 doğum izni ne kadar sorusunun cevapları hakkında bilinmesi gereken önemli bir husus vardır. Bu iznin kullanım şekli her ne kadar 8 + 8 hafta olsa da kadınlar bunu istemeleri halinde değiştirme hakkına sahiptir. Bunun için ise doktor raporuna ihtiyaç vardır.

Kadınlar, kendilerine verilen doğum izninin önemli bir bölümünü genellikle doğumdan sonraya aktarmak istemektedir. Bunun için doktordan rapor alarak çalışmalarına engel olmadığını belgelendirmeleri gerekiyor. Söz konusu belge sayesinde doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilirler. Böylece doğumdan önce kullanmadıkları iznin tamamı doğum sonrasına aktarılmaktadır. Bu işlemin ardından doğum izni 3 + 13 hafta şekline dönüşmektedir. Doğum izni ne kadar sorusu için bu durum çok önemli bir husus olarak dikkat çekmektedir.

Doğum İzni Nasıl Kullanılır?
Doğum izni çalışan annelere verilen bir haktır fakat çalışan kadınların sigortalı olarak çalışması gerekiyor. Bu şartı sağlayan kadınlar, hamilelik süreci için hastanelerden sağlık raporu alarak çalıştıkları yerlere sunmalıdır. Böylece çalıştıkları işyeri, çalışanlarının hamile olduğunu bilecektir. Doğum izni almak için ise gebeliğin 32. haftasında olduğu gösteren bir sağlık raporunun çalışılan yere sunulması yeterlidir. Bu aşamadan sonra gerekli olan prosedür yapılmakta ve çalışanlar izne ayrılabilmektedir.

2018 Doğum izni ne kadar sorusu ve devamıyla ilgili bilinmesi gereken genel hususlar bu şekildedir. Kişilerin kendi özel durumlarına göre bu süreç biraz daha farklılaşabilir.

Doğum İzni Sırasında Maaş Alınabiliyor Mu?
Kadınlara büyük avantajlar sağlayan doğum izniyle ilgili merak edilen hususlardan bir tanesi de kişilerin bu dönemde maaşlarını alıp alamayacaklarına dairdir. Bunun için kişilerin bağlı oldukları sigorta birimlerine göre farklı prosedürler izlenmektedir.

Doğum izni kullanan kadınlar devlet kurumlarında görevli ve emekli sandığına bağlı ise doğum izni sırasında maaşını almaya devam eder ve bunun için ekstra bir şey yapmasına gerek yoktur. Devlet memurlarına verilen bu önemli hak, özel sektörde çalışan annelere tam olarak verilmemiştir. Bundan dolayı özel sektörde çalışan kişilerin izlemesi gereken farklı bir yol vardır.

Devlet memurlarına verilen hakkın aynısı olmasa da benzeri özel sektörde görev yapan kadınlara verilmiştir. 2018 Doğum izni ne kadar diye soran kadınların merak ettiği bir diğer konu bunun nasıl olduğudur. Özel sektörde çalışan kadınlara izin döneminde maaşları işyerleri tarafından değil maaşlarının bir bölümü SGK tarafından ödenmektedir. Doğum parası adı verilen bu ödeme, kadınların aldıkları maaşlara göre farklılık göstermektedir.

Doğum parası hesaplaması yapılırken kişilerin çalıştıkları son 3 aylık dönem dikkate alınmakta ve bu dönemdeki aldıkları ortalama günlük brüt maaşa göre ödemeler yapılmaktadır. Bundan dolayı da normal zamanlarda yüksek maaş alan kişilerin daha yüksek doğum yardımı alacağının bilinmesi gerekir.

Ücretsiz Doğum İzni Hakkı
Doğum izni ne kadar sorusunun cevabı, kişilerin ücret alabilecekleri dönemi ifade etmektedir. Fakat bunun haricinde kadınlara bir de ücretsiz olarak doğum izni hakkı verilmiştir. Bu hak sayesinde kadınlar istemeleri halinde daha uzun süre çocuklarıyla ilgilenebilmektedir.

Ücretsiz olarak kullanılan doğum izninin süresi 2 yıldır. Bu iznin kullanılabilmesi için kadınların doğumdan sonraki 6 ay içerisinde başvuru yapmak zorundadır. Daha sonra yapılan başvurular kabul edilmeyeceği için bu hususa dikkat edilmelidir.

Doğum Yapan Kadınlara Verilen Diğer Haklar
Doğum izni ne kadar konusuyla ilgili bir diğer detay, kadınlara verilen diğer haklarla ilgilidir. Kadınların bu dönemde daha hafif işlere verilmesi tavsiye edilmektedir. Fakat doktor raporu var ise bu tavsiye değil artık zorunluluktur. Kadınların bu haklarını bilmesi ve kullanmaları bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir.

DOĞUM İZNİ NASIL BİLDİRİLİR?

Hamilelik süreci 40 haftadır. Bu süreç içerisinde doğuma yaklaştıkça bayanların çalışma imkanları kısıtlanır. Hem bebeğin hem de bayanın sağlığı açısından bir izin süreci içerisine girilmesi gerekmektedir. Elbette ki doktor kontrolünde bu izin süreci en sağlıklı ve en verimli olacak şekilde planlanmalıdır. Hamilelik sürecinde hamile bayan için belirlenen izin süresi 2 ay yani 16 haftadır. Doğum izni hamilelik öncesi ve hamilelik sonrası olarak 2 kısım halinde kullanılabilir. Hamilelik öncesi kullanılan minimum izin miktarı 3 haftadır. Yani hamilelik durumundaki bayan çalışmak istediği takdirde, 40 hafta olan hamilelik sürecinin en fazla 37. haftasına kadar çalışabilir. Kalan iznini ise doğumdan sonra kullanabilir. Tabiki bu durum doktor kontrolünde planlanır. Peki doğum izni nasıl bildirilir?


Doğum İzni Nasıl Bildirilir?
Doğum izni doktor kontrolünde belirlediğiniz hamilelik tarihini hastaneye bildirmeniz ve bu işlemler için birtakım belgeler gerekmektedir. Size gereken belgelerden biri vizite kağıdıdır. Vizite kağıdınızı çalıştığınız işyerinden temin edebilirsiniz. Vizite kağıdı, son 4 ay içerisinde sizin adınıza ödenen sigorta primlerinin döküman halinde basılmasıyla elde edilir. Vizite kağıdı ve sağlık karneniz ile hastaneye giderek rapor başvurusunu tamamlayabilirsiniz. Raporu alabilmeniz için belirlediğiniz doğum tarihinin doktorunuz tarafından da onaylanması gerekmektedir. Aldığınız doğum raporunun aslını mutlaka saklayınız. Alınacak doğum parası için de bu belge gerekecektir. Ek olarak doğum ile ilgili işlemlerinizi ALO 170 yani SSK danışma hattını arayarak da kolayca öğrenebilirsiniz.
Author Image

Hakkımızda
kamu-haber.blogspot.com yayın hayatına başladığı ilk günden itibaren. İlkeli ve tarafsız haber anlayışıyla siz değerli ziyaretçilerimiz için özel olarak tasarlanmıştır. Sitemiz hakkında her türlü istek öneri ve şikayetlerinizi hapsuyu[at]gmail.com adresine mail atarak iletebilirsiniz.

Benzer Haberlerimiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.kamu-haber.blogspot.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
TELİF HAKKI;

Sitemizde yer alan resimler google servisinden temin edilmektedir tüm hakları kendilerine aittir.Sitemizde bulunan videolar fragman niteliği taşımaktadır bu sebeple hiç bir yasal işleme tabi tutulamaz.Sitemizdeki filmler/videolar/Canlı TV Kanalları kesinlikle sunucularımız da barındırılmaz. Büyük video sitelerinden vk.com , youtube.com, dailymotion.com, facebook.com gibi sayfalardan alınmaktadır bu sebeple hiç bir sorumluluğu kabul etmemektedir.

Kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz! Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını düşünen hak sahipleri bilgi[at]kamu-haber.blogspot.com adresinden bize ulaşabilirler. Bizle iletişime geçilmesi halinde mücbir sebep olmazsa en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gerekli işlemler yapılacaktır.
kamu-haber.blogspot.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@kamu-haber.blogspot.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17