Son Dakika

Hangi Kombi Daha İyidir? Eşanjör nedir? Eşanjörlü Kombilerde Hangisi Daha İyidir


Yazın bunaltıcı sıcaklarında serinlemek için hangi klimayı seçsek diye düşünürken, bir de baktık ki kış geldi! Bazılarımızın üşümekten hiç hoşlanmadığı için aylarca gidişini bekleyip bir türlü içine sindiremediği, bazılarımızın da her daim mutluluk verici bir yanını keşfetmeyi başardığı soğuk kış günlerinde, evlerimizin en kıymetli demirbaşı haline gelen kombiler hakkında neler
biliyoruz? Evimizi ısıtıyor, suyumuzu kaynatıyor, yemeğimizi pişiriyorlar; o kısımda hemfikiriz. Peki yeni bir kombi satın alma aşamasında yanılmamak için neleri göz önünde bulundurmalıyız? İşin uzmanı olmasak da, bilinçli bir alışveriş için kombi alırken dikkat edilmesi gerekenler ve bu anlamda bize yetecek temel bilgiler nelerdir? Memursite.com, bu soruların yanıtlarını sizin için araştırdı!

Hermetik Kombi ve Kazanlar Piyasadan Kalkıyor: Yoğuşmalı Kombi ve Kazanlar Geliyor


Eviniz İçin Kombi Tavsiyesi Hangi Kombi Uygundur 

Evimizle ilgili vermemiz gereken birçok satın alma kararında olduğu gibi, kombi seçiminde de öncelikli olarak netleştirmemiz gereken noktalar, yaşam alanımızla ilgili olanlar olmalı. Yani, kombinin teknik özellikleri hakkında araştırma yapmadan önce, kombiyi kullanacağımız alanın tipi, metrekaresi, baktığı cephe, yalıtım durumu veya kaçıncı katta olduğu gibi kriterleri bir araya getirerek yola çıkmamız işimizi kolaylaştıracaktır. Bunların dışında, asıl ısıtma işlemini gerçekleştirenin, odalarda yer alan radyatörler olduğunu göz önünde bulundurursak, radyatör seçiminin veya sahip olan radyatöre göre yapılacak kombi seçiminin ne kadar önemli olduğunu belirtmemiz gerekir.

Satın almak istediğim kombi evime uygun mu?
Bu sorunun en doğru yanıtı, evimiz hakkında küçük bir araştırmayla sahip olabileceğimiz bilgilerde saklı. Evinde kombi bulunan ve kullandığı modelden oldukça memnun kalan bir yakınınızdan aldığınız tavsiyeler, sizin için pek de geçerli olmayabilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, her eve göre değişen ihtiyaçlar, farklı kombi kapasitelerinin incelenmesini gerektiriyor. Bu değerlendirmeyi kolaylaştırmak için, aşağıdaki basit tablolardan yararlanmanızda fayda var:
Radyatör Uzunluğu (metre)Kombi Kapasitesi (kcal/saat)
5 metre – 9 metre arası20.000 kcal/saat
9 metre – 13 metre arası26.000 kcal/saat
13 metre ve üzeri30.000 kcal/saat
Genel olarak, konvansiyonel kombi cihazları için 75-80 derecelerde çalışacak şekilde yapılan tesisat kurulumları, yoğuşmalı kombiler için 30 ile 40 arasında değişen daha düşük sıcaklıklar için yapılır. Bu nedenle, radyatör uzunluğunuz arttıkça, kullandığınız ısınma sisteminden alacağınız verim de artar.
Bina Alanı (m2)Kombi Kapasitesi (kcal/saat)
160 m2’ye kadar20.000 kcal/saat
200 m2’ye kadar26.000 kcal/saat
200 m2 ve üzeri30.000 kcal/saat
Yukarıdaki tablolara kombinizi satın almadan önce bir göz atmanız çok önemli; ancak bu konuda birimlerle ilgili sıkça yaşanan bir karışıklığa da açıklık getirelim:

Kcal/saat ölçü birimiyle gördüğünüz rakamlar, kombinin ısıl kapasitesini gösterir. Ancak kombilerin teknik özelliklerine ait açıklamalar arasında yer alan ve kombinin gücüne işaret eden Kilowatt (kW) değeri, ısıl kapasite ile karıştırılabilir. Dolayısıyla bu iki farklı ölçü biriminin birbirleri cinsinden ifadelerine de göz atmanızı öneriyoruz:
Kombi Güçleri (Kilowatt)Kombi Isı Kapasiteleri (kcal/saat)
24kW20.000 kcal/saat
28kW23.200 kcal/saat
30kW26.000 kcal/saat
35kW30.000 kcal/saat

Hangi kombiyi seçmeliyim?

Evinize uygun kombinin hangi kapasitede olması gerektiğini artık biliyorsunuz, sıra geldi kombi türleri hakkında bilgi sahibi olarak en doğru karara ulaşmaya. Kombiler hakkında araştırma yapmaya başladığınızda, birden çok kavramla karşılaşacaksınız: Hermetik, bacalı, yoğuşmalı, konvansiyonel... Bu kavramların teknik karşılıkları oldukça detaylı; ancak aşağıdaki tanımlar satın alma aşamasında oldukça işinize yarayacak.
Kombileri kullandıkları baca sistemine göre temelde bacalı ve hermetik olarak iki kategoride inceleyebiliriz. 
Bacalı kombiler, ısıtmayı sağlamak için gerçekleştirdikleri yanma işlemi esnasında ihtiyaç duydukları oksijeni kurulu bulundukları ortamdan alıp, atık gazları bacaları aracılığıyla dışarıya atan ürün tipleridir.
Hermetik kombiler ise, bacaya ihtiyaç duymayan, içlerinde bulunan fan kiti vasıtasıyla dış ortamdan gerekli havayı alıp, atık gazları da aynı sistemle atmosfere salan ürün tipleridir.
Peki bacalı ve hermetik kombiler arasındaki fark nereden kaynaklanır? Aslında cevap çok basit: Bacalı tip kombiler kullandıkları havayı bulundukları ortamdan doğruca alıp dışarıya da aynı yöntemle verdikleri için, kullanıldıkları alanların çok düzgün şekilde havalandırılması ve gaz sızıntılarına yol açmayacak standartlarda kurulumlarının yapılması oldukça önemlidir. Hermetik kombiler ise, ortam havasını kullanmadıkları için, böyle bir havalandırma işlemi gerektirmezler; ancak hava akım borusu ile dış ortama bağlanmaları gerekir. Birkaç yıl öncesine kadar havalandırma ve kurulum hataları nedeniyle sürekli şahit olduğumuz karbondioksit zehirlenmelerinin, hermetik kombi kullanımının yaygınlaşmasıyla gitgide azaldığını söylemek mümkün. Dolayısıyla, havalandırma ve kurulum standartları ile ilgili emin olamadığınız durumlarda, riskleri minimum seviyeye indirmek için hermetik kombileri tercih etmenizi öneririz.
Yoğuşmalı mı konvansiyonel mi? İkisinin arasında ne fark var?
Günümüzde kullanılan kombi türleri, ısıtma tekniklerine göre konvansiyonel ve yoğuşmalı olarak temelde ikiye ayrılıyor. Aslında her iki türdeki kombilerin çalışma prensipleri oldukça benzer; ancak yoğuşmalı cihazlarda kullanılan teknoloji, daha yüksek enerji verimliliği seviyelerine ulaşmayı sağladığı için son dönemde oldukça revaçta.
Konvansiyonel kombiler, en kısa şekilde özetlemek gerekirse, ısıtma için kullandıkları enerjiyi atık halinde dışarı verirler.

Yoğuşmalı kombiler ise, atmosfere attıkları gaz halindeki su buharını sıvı hale dönüştüren yoğunlaştırma teknolojisi aracılığıyla, atık gazların sahip olduğu sıcaklığı da ısıtma için kullanarak daha yüksek verimle çalışan kombi tipleridir. Yani ortaya çıkan ek ısıyı tekrar kullanarak enerji tasarrufu sağlarlar.
Yoğuşmalı kombilerin, uygun bir tesisat kurulumu ile kış aylarının en önemli gider kalemlerinden biri olan doğalgaz faturalarında azalma sağlayacağı bilimsel olarak da kanıtlanmış durumda. Yapılan araştırmalar da, hava sıcaklığının ortalama 10 derece olduğu mevsimlerde, yoğuşmalı kombilerin konvansiyonel olanlara kıyasla %10 ila %20 verimlilik sağladığını gösteriyor. Ancak, kombi satın alma kararını verirken üzerinde önemle durmamız gereken yaşam alanımızın sahip olduğu özellikler konusu bu seçimde de mutlaka değerlendirilmeli. Nitekim 160-170 m2 ve üzerindeki alana sahip evlerde, sağlanacak yakıt tasarrufu ile nispeten pahalı olan yoğuşmalı kombilerin amortismanını 2 veya 3 yıl içerisinde sağlamak mümkün. Ancak daha küçük metrekareye sahip konutlar için, amorti etme süresinin çok daha uzun yıllara yayılacağını ve kombilerin standart ömürlerinin 10 ile 15 yıl arasında olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ayrıca, yoğuşmalı kombilerden maksimum verimi elde edebilmek için, evdeki kombi tesisatından kazan büyüklüğüne; radyatörlerin konumu ve uzunluklarına kadar birçok detayın uygun şekilde ve uzman kişiler tarafından tasarlanmış olması gerekiyor. Özetle, daha yüksek fiyatlı bir yoğuşmalı kombi alarak ileriye dönük bir yatırım yapmış ve her şekilde tasarruf etmiş olacaksınız; ancak evinizin büyüklüğü ve gelecek planlarınızı gözden geçirerek, daha uygun koşullarda satın alacağınız bir konvansiyonel kombi ile de mutlu olmanız mümkün.
Son olarak, şimdiye kadar üzerinde durduğumuz temel kriterleri destekleyici bir faktör olan eşanjör teknolojisi ile ilgili bilgilere de kısaca göz atalım:
Eşanjör sayısı: Kombiniz suyu ısıtırken, suyun içinden geçtiği ve ateşleme ile ısıtıldığı kanallara eşanjör adı veriliyor. Şu an piyasada bulunan kombiler tek ya da çift eşanjöre sahip olarak üretiliyor ve çift eşanjörlü bir cihaz, tek eşanjörlüye kıyasla aynı enerji miktarını kullanarak iki kat daha fazla su ısıtabiliyor. Ancak yoğuşmalı kombiler, “turbo” olarak adlandırılan ve çift eşanjörlü cihazlara oranla çok daha fazla su ısıtabilen teknolojileri ile bu konuda da yine ön plana çıkıyor. Kısaca eşanjör sayısı, tamamen kombinizin performansını ve dolayısıyla verimliliğini etkileyen önemli kriterlerden biri.
Tabii ki kombi gibi uzun yıllar boyunca kullanmak üzere satın alacağımız bir cihazı seçerken dikkat etmeniz gereken çok nokta var. Kombinin yetkili servis ağı, garanti süresi, TSE, CE, ISO 9002 standartlarına uyumu, uzman kişiler tarafından kurulumlarının yapılması, banyo gibi küçük ve kapalı alanlara monte edilmemesi gibi faktörleri mutlaka değerlendirmenizi öneriyoruz.
Soğuk kış günlerinin tadını sıcak evinizde çıkaracağınız şahane bir mevsim dileriz!

Eşanjör nedir?

Eşanjör kelimesi ingilizce ısı aktarımı yapan şey manasındaki heat exchanger kelimesinin türkçeleşmiş hali. İngilizce manasından da anlaşılacağı gibi kombimizde ısı transferi yapmaya yarıyor. Sıcak bir ortamdan soğuk bir ortama ısının en verimli şekilde geçmesini sağlıyor. Çift eşanjörlü bir kombide eşanjörlerin yeri Eşanjör kombimizdeki en önemli parçalardan biri. Fakat aynı zamanda kombi içinde tamire, bakıma en kapalı parça. İçinden sürekli su akışı olduğu için kireçlenerek tıkanma, delinme gibi problemler çıkarabiliyor. Böyle bir durumda genelde tamir etmek mümkün olmuyor. Eşanjörün değişmesi gerekebiliyor. Bu epey maliyetli bir işlem.

Genelde kombinin fiyatının 1/3'ü gibi rakamlara mal oluyor. Tabi bu durumda pek çok kullanıcı kombiyi komple değiştirmeyi tercih ediyor. Markasına, modeline göre kombi içinde bir, iki veya üç adet eşanjör bulunabiliyor.

Eşanjör sayısı kombinin verimi ve kalitesi hakkında önemli bir gösterge değil. Hepsinin birbirine karşı olan üstünlükleri ve zayıflıkları var. Fakat çoğu kombi satıcısı çift eşenjörlü diyerek satmaya çalıştıkları kombiyi göklere çıkarma eğiliminde. Yeni kombi alacaklar eşanjör sayısının ne manaya geldiğini bilirlerse böyle basit pazarlama taktiklerine kanmayacaklardır.

 Tek eşanjörlü kombiler Bu tip kombilerde kalorifer suyu ve çeşme suyu aynı yerde, direkt kombinin yanma odasında ısıtılır. Kalorifer suyu ve çeşme suyu aynı eşanjörün içinde farklı kanallardan geçer.

Çift eşanjörlü kombiler Eşanjörlerin biri kalorifer suyunu ısıtmak için, diğeri de çeşme suyunu ısıtmak için kullanılır. Kalorifer suyu eşanjörü yanma odasında bulunur ve direkt ateşe maruz kalarak ısıtılır. Çeşme suyunu ısıtan eşanjör ise ateşe maruz kalmaz. Sıcak olan kalorifer suyuyla ısıtılır.

Üç eşanjörlü kombiler Genelde yarı yoğuşmalı kombiler bu sayıda eşanjöre sahip. Kalorifer suyu ve çeşme suyu çift eşanjörlü kombilerdeki gibi ısıtılır. Bunlara ek olarak yoğuşma yapılması için ayrı bir eşanjör vardır ve sıcak baca gazı bu eşanjörden geçirilerek yoğuşma yapılır. Böylece verim artışı sağlanır. Eşanjörle ilgili bu genel bilgiye ek olarak inşallah yakında eşanjör sayılarının birbirine karşı üstünlükleri hakkında bir yazı yaınlayacağım.
Author Image

Hakkımızda
kamu-haber.blogspot.com yayın hayatına başladığı ilk günden itibaren. İlkeli ve tarafsız haber anlayışıyla siz değerli ziyaretçilerimiz için özel olarak tasarlanmıştır. Sitemiz hakkında her türlü istek öneri ve şikayetlerinizi hapsuyu[at]gmail.com adresine mail atarak iletebilirsiniz.

Benzer Haberlerimiz:

2 yorum:

  1. Yoğuşmalı Kombi nasıl çalışır?

    Kombilerde yoğuşma yanma gerçekleştikten sonra ortaya çıkan atık gazların yüksek sıcaklıklarının bacadan atılmadan önce premix eşanjörler sayesinde tesisat suyunda bir kere daha değerlendirimesidir. Yoğuşmalı kombilerde kalorifer devresi dönüş suyu, özel olarak tasarlanmış eşanjör içinde su buharı ile karşılaştır ve su buharı bünyesindeki ısı enerjisini kalorifer devresi dönüş suyuna aktarır. Yoğuşmanın gerçekleşmesi için tesisatlar dönen suyun sıcaklığın 55 derece ve altında olması gerekir. Bu şu demektir: Isıtıcı yüzeyler buna uygun seçilmiş olmalıdır ki genellikle radyatör seçimleri büyük yapıldığından yoğuşmalı cihaz kullanımına uygundur. Ayrıca yoğuşmalı kombiler kullanılırken yoğuşma enerjisinden faydalanmak için kullanıcıların kombı gidiş suyu sıcaklığını buna göre ayarlaması gerekir. Radyatörler için maksimum 70-75 C derece uygundur. Yoğuşma Teknoloji sayesinde yakıt enerjisinden maximum düzeyde yararlanılmakta ve yakıt ekonomisi sağlanmaktadır.

    Premix Teknolojisi nedir?

    Kullanılan otomatik devir ayarlı fan sayesinde optimum gaz hava karışımı ile her kapasitede yüksek

    YanıtlaSil
  2. Hermetik Kombi Nedir?

    Hermetik kombileri diğer kombilerden ayıran en önemli özellik, ateşleme için kullanacağı havayı dışardan bir fan yardımıyla alması ve yine yanma sonrasında oluşan atık gazı da aynı sistem sayesinde atmosfere ulaştırmasıdır.Kombinin ihtiyacına göre otomatik olarak ayarlanan bu fan hazıyla yüksek verim ve düşük ses seviyesi elde edilir. Hermetik kombiler, ısınma işleminin bulunduğu ortamda gerçekleştirdiği için ve yine ortamındaki havayı kullanmayarak, bağlı bulunduğu ortama sürekli havalandırma gereksinimi doğurmaması için diğer kombilere göre avantaj sağlar.

    YanıtlaSil

İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.kamu-haber.blogspot.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
TELİF HAKKI;

Sitemizde yer alan resimler google servisinden temin edilmektedir tüm hakları kendilerine aittir.Sitemizde bulunan videolar fragman niteliği taşımaktadır bu sebeple hiç bir yasal işleme tabi tutulamaz.Sitemizdeki filmler/videolar/Canlı TV Kanalları kesinlikle sunucularımız da barındırılmaz. Büyük video sitelerinden vk.com , youtube.com, dailymotion.com, facebook.com gibi sayfalardan alınmaktadır bu sebeple hiç bir sorumluluğu kabul etmemektedir.

Kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz! Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını düşünen hak sahipleri bilgi[at]kamu-haber.blogspot.com adresinden bize ulaşabilirler. Bizle iletişime geçilmesi halinde mücbir sebep olmazsa en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gerekli işlemler yapılacaktır.
kamu-haber.blogspot.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@kamu-haber.blogspot.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17