Son Dakika

Taşeron işçi en son açıklanan 12 madde ne? Taşerona kadro son dakika haberleri

Belediyede çalışan taşeron işçiler kadroya geçecek mi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu açıkladı. Peki 2018 yılı itibariyle taşeron işçilerine ne zaman kadro gelecek? İşte günün en popülerler listesine giren taşeron işçiye kadro ile ilgili detaylar haberimizde...



Uzun zamandır merakla beklenen taşerona kadroda sona gelindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bugün detaylı bir şekilde taşerona kadro açıklandı. Herkes merakla belediyede çalışan taşeron işçilerin de kadroya geçip geçemeyeceğini aradı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada belediye işçilerinin de kadroya geçeceğini duyurdu. Daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da kadro detaylarını verdi.

Bakan Julide Sarıeroğlu taşeron olarak bilinen düzenleme hakkında açıklamalarda bulundu.
Sarıeroğlu açıklamasında, “Merkezi yönetimde genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile sosyal güvenlik kurumlarında alt işveren işçisi olarak çalışanları sürekli işçi kadrosuna alıyoruz.
Özel sözleşmeli, geçici, bir yıllık, üç yıllık değil, sürekli işçi kadrosuna geçiriyoruz.
Yaş sınırı, eğitim şartı, asıl iş, yardımcı iş ayrımı olmayacak. Bugün, bu sabah itibariyle, kamuda çalışan taşeron işçi kardeşlerimiz bundan sonra kadrolu işçi olacak.
Belediye ve il özel idarelerinde, taşeron olarak çalışanlar il özel idarelerin ve belediyelerin iktisadi teşekküllerinde işçi olarak istihdam edilecekler.
4/C kapsamında çalışanları, 4/B kadrosuna alıyoruz.
Mevsimlik işçilerin 5 ay 29 güne kadar olan çalışma sürelerinin 4 aya kadar daha uzatılmasını sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.


BELEDİYE İŞÇİLERİ DE KADROYA GEÇİYOR

Jülide Sarıeroğlu yaptığı açıklamada belediyede çalışan taşeron işçilerin de kadroya geçeceğini duyurdu. Twitter'da açıklama yapan Sarıeroğlu, "Belediye ve İl Özel İdarelerinde, taşeron olarak çalışan kardeşlerimiz için de yeni bir düzenleme yaptık, bu kardeşlerimiz, il özel idarelerin ve belediyelerin iktisadi teşekküllerinde işçi olarak istihdam edilecekler" ifadelerini kullandı.

taşeron

TARİH BELLİ OLDU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Taşeron düzenlemesi ile ilgili bir toplantı yapıp detayları açıklayacağız. Meclis'e en kısa sürede gelecek. Bütçe görüşmelerinden sonra genel kurulda görüşülecek. 3 ay içerisinde geçişler tamamlanacak" dedi.

TAŞERONA KADRODA 12 MADDE TAHMİNİ;

1- TAŞERON KADRO KAÇ KİŞİYİ KAPSIYOR?

720 bin kişi

2- TAŞERON İŞÇİLER NASIL İSTİHDAM EDİLECEK, MEMUR OLACAKLAR MI?

"Özel sözleşmeli personel" pozisyonunda istihdam edilecek.

3- TAŞERON KADRO SÖZLEŞMESİ KAÇ YILLIK YAPILACAK?

3'er yıllık sözleşme yapılacak.

4- TAŞERON KADRO İÇİN SINAV YAPILACAK MI?

Kamuya geçişte sınav yapılacak.

5- TAŞERON KADRO ŞARTLARI NELER?

Devlet memurluğuna atanmak için gereken şartları taşıyacak.

6- TAŞERON KADRO YAŞ SINIRI VAR MI?

Emekli aylığı almaya hak kazanmış taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak.

7- TAŞERON KADRO İŞE GİRME TARİHİ ŞARTI 1 KASIM 2015

1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışıyor olması gerekecek. 1 Kasım'dan sonra işe giren taşeron işçiler kadrodan yararlanamayacak.

8- TAŞERON MAAŞLARI 2017 DEĞİŞECEK Mİ?

Mevcut ücreti üzerinden maaş alacak.

9- TAŞERON İŞÇİNİN POZİSYONUNDA DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

Aynı işi yapmaya devam edecek.

10- TAŞERON KADRO KİMLERİ KAPSIYOR?

Kamuda tam zamanlı çalışanlar düzenlemeden yararlanacak.

11- MALİ HAKLARIN NASIL BELİRLENECEK?

Toplu sözleşmeyle belirlenecek.

12- TAŞERON PRİM HESABI NASIL YAPILACAK?

Kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamında değerlendirilecek.


TAŞERON KADRO DÜZENLEMESİ NASIL YAPILACAK?

Devlet kurumlarında taşeron şirketlerin elemanı olarak görev yapan 817 bin çalışana yeni haklar için sona yaklaşıldı. Çalışanlar bir şirketin değil devletin elemanı olacak, özel hukuk sözleşmesi yapılacak, sendika üyeliği yolu açılacak. Öncelikle taşeron çalışanlar ile bir "özel hukuk sözleşmesi" yapılacak. Böylece onlar kamuda özel statülü sözleşmeli personel ya da 4E'li sözleşmeli personel kadrosuna geçmiş olacaklar. Yine sözleşme yapılmasında ve yenilenmesinde performans kriteri öncelikli olarak düşünülecek. Sözleşmelerin 3'er yıllık olması da prensipte kabul edilen maddeler arasında. Güvenlik ve arşiv taramaları mutlaka yapılacak.

Yeni atılacak adımlar kapsamında taşeronların Kamu İhale Kurumu ya da Maliye Bakanlığı bünyesinde bir birim oluşturularak buraya bağlanmaları da gündemde. Buna alternatif olarak Bakanlar Kurulu kararı ile yeni bir kamu şirketi kurulması da düşünülüyor. Hangi yönde karar çıkarsa çıksın çalışanlar artık şirketlerin elemanları olmayacak. Aracı şirketler aradan çekilecek.

Yeni sistemde taşeron çalışanların patronu devlet olacak. Böylece maaş, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına garanti gelecek. Aynı zamanda hepsi diğer kamu görevlileri gibi memur sendikalarına üye olabilecek. Bu arada kadro çakılı olacak. Bütün bunlar olurken taşeronlar için bazı sınırlamalar da masaya geldi. Bunlardan birisi 3 uyarı cezası alanın işten atılacak olması. Yani performansı düşük olan personel çıkartılabilecek.
Bunun dışında belediyeler ve KİT'lerdeki taşeron çalışanların ayrı bir sisteme tabi tutulması da tartışılıyor. Belediye iştirakleri de burada öne çıkabilecek.



SINAV YAPILABİLİR

Kadro çalışmaları sırasında öne çıkan bir başka görüş te şöyle: Asıl işi yapmayan (temizlik, yemek, güvenlik gibi) elemanlarla sözleşme yapılsın, imza yetkisini kullanan ve asıl işi yapan personel ise kadroya geçirilsin.
Bunlar için bir sınav yapılması da gündemde. Konuyla ilgili Maliye tüm kamu kurumu ve kuruluşlarından taşeron olarak çalışanların öğrenim seviyeleri ve aldıkları ücretleri içeren bilgiler istedi.

Yeni bilgilerle çalışmalar hızlanırken, Maliye Bakanlığında taşeronların takibini yapabilmek için bir birim kurulacak. Bunların mali ve sosyal haklarının denetim altına alınması ve uygulamada birlikteliğin sağlanması amaçlanıyor. Bu kişilerin sayılarının takip ve denetimi ile yıllık bütçe yükü de kontrol altına alınacak.

YENİ İŞE ALINACAKLAR

Taşeronlardan yardımcı hizmetlerde çalışacak durumda olanların kamuya alımları ile ilgili de çalışmalar sürüyor. Örneğin A bakanlığında yeni bir hizmet biriminin kurulması durumunda ihtiyaç durumunda olan personelin alımı için bir mekanizma kuruluyor. Kamuda asil iş pozisyonunda taşeron çalışamayacak.

4B'LİYE KADEMELİ KADRO

Kamuda 4B'li olarak tarif edilen sözleşmeli personel ile ilgili de bazı gelişmeler önümüzdeki günlerde netleşecek. Bu personelin tüm özlük haklarının, mali ve sosyal imkanlarının 4A statüsündeki memurlar ile aynı seviyeye getirileceği belirtiliyor. Böylece 4B sistemi devam etse bile haklar açısından 4A'lılardan farkı olmayacak.
Böylece kademeli olarak da sözleşmeli personel memur kadrosuna geçecek ve 4B statüsü ortadan kalkacak.

Gündemi meşgul eden bir konu da taşeron işçi konusu. Son günlerde en merak edilen "taşeron işçi" hakkında bilmediğiniz bir özellik var. "Neden taşeron işçi çalıştırılır?" diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı:

Kamu kurumları yapmakla yükümlü oldukları hizmetlerini yerine getirmek için insan gücünden faydalanırlar. İşçilerin bu çalışmaları, yapılan işin niteliği bakımından ikiye ayrılabilir: Asıl iş ve yardımcı iş.

Örneğin işi kara yolları yapmak olan bir kurumun asıl işinin yol yapımı olduğu tartışmasızdır. Ancak bu yol yapım faaliyetinin yürütülebilmesi için aynı zamanda bir takım destek hizmetlerine ihtiyaç vardır ki, bunlara yardımcı işler diyoruz. Yemek hizmetleri, makam şoförlüğü, güvenlik faaliyetleri ve genel temizlik faaliyetleri bunlara örnektir. Kurumlar asıl işlerini yürütürken, bu yardımcı işler de asıl işin yapılması / üretilmesi için önemli bir rol oynarlar.

İşte kamu kurumları bu işlerini yürütmek için ihtiyaç duydukları kadrolu işçilere her zaman sahip olamamaktadır.Bunun başlıca nedeni ise kadro kısıtlarıdır.Kamu kurumlarının kadroları ya merkezi organlarca ya da yerel yönetimlerin kendi organlarınca belirlenmektedir ve her daim bir takım kısıtlamalara tabi olmuştur.Bu nedenle kurumlar,her istediklerinde yeni kadrolu işçi istihdam edememektedir. Bunun üstesinden gelmek isteyen kamu kurumları tam bu noktada hizmet alım ihalelerine başvurmaktadır.



TAŞERON İŞÇİNİN YILLIK İZİN HAKKI

İş hayatında çalışmak kadar izin de önemli. Şimdilerde hükümetin üzerinde çalıştığı taşeron işçiler de iş hayatının bir vazgeçilmezi. Tabii ki onların yıllık izin hakları da yeni düzenlemeyle merak ediliyor. Normalde taşeron işçilerin yıllık izne hak kazanabilmesi için işe giriş tarihinden başlayarak deneme süresi olarak bir yıl çalışması gerekir. Aynı zamanda yıllık izne hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçinin aynı işverene ait, iş yerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir.

TAŞERON İŞÇİYE EN ÇOK 26 GÜN YILLIK İZİN

İşçilere verilen yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi bir yıldan beş yıla kadar (5 yıl dâhil) olanlara on dört günden, beş yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden, 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden, az olamaz.

Yer altı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri dörder gün arttırılarak uygulanır. Ancak on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz. Yıllık izin süreleri iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile artırılabilir. Yani Kanunda belirtilen süreler asgari süreler olup, işçi ve işveren arasındaki hizmet akdi ile ya da toplu iş sözleşmeleri ile yıllık izin süreleri Kanunda belirtilen sürelerin üzerinde kararlaştırılabilir.

Yıllık izinler, teşebbüs veya bağlı ortaklığın uygun bulacağı zamanlarda toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir.Bir sözleşme döneminde kullanılmayan izinler müteakip sözleşme döneminde kullanılabilir.Cari sözleşme dönemi ile bir önceki sözleşme dönemi hariç,önceki sözleşme dönemlerine ait kullanılamayan izin hakları düşer.

TAŞERON İŞÇİYE EN ÇOK 30 GÜN YILLIK İZİN VERİLECEK

Taşeron işçiler yeni düzenlemeyle 4/B, 4/E veya 4/C statüsüne geçecek. 4/B sözleşmeli personele, kamu kurum ve kuruluşlarında Sosyal Güvenlik Kurumları’na prim ödemek suretiyle herhangi bir statüde geçirmiş olduğu hizmet sürelerinin toplamı bir yıldan on yıla kadar ise 20 gün, on yıldan fazla ise 30 gün ücretli yıllık izin verilir.

4/C’de ise personele izin kullandırılırken geçici personel olarak çalışılan her ay için azami iki gün ücretli izin verilebileceği, geçici personele talebi halinde halihazırda çalışmadığı ancak çalışacağı aylara karşılık gelen ücretli izinlerin kullandırılmasının kurumların takdirinde bulunduğu (Toplu izin kullanımı), bir yıl içerisinde 24 gün ücretli izin kullanılmasının mümkün bulunduğu, toplu olarak kullanılan ücretli izinlerin hafta sonu veya resmi tatillere denk gelmesi durumunda söz konusu günlerin de ücretli izin hesaplanmasında değerlendirilmesi gerektiği, hususları dikkate alınıyor.



"TAŞERON İŞÇİ UYGULAMASI YILBAŞINDAN ÖNCE ÇIKABİLİR"

Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu açıklamaları merakla bekleniyor. Taşeron işçiye kadro ne zaman verilecek sorusunun cevabı ve taşeronda yeni sistemin nasıl olacağı araştırılıyor. Vatandaşlar heyecanla yapılan yeni açıklamaları takip ediyorlar. Hükümet tarafından yapılan açıklamalarda 2017 bitmeden kadro ile ilgili açıklamanın yapılacağı duyurulmuştu. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 'Taşeronla ilgili düzenlemenin yılbaşından önce çıkması noktasında Hükümet olarak bir irademiz var. Bu konuda da yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor' demişti.

TAŞERON İŞÇİ DÜZENLEMESİYLE İLGİLİ SON AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Maliye Bakanlığı ile taşeron işçilerle ilgili gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek, "Sayın Başbakanımıza ve ilgili mekanizmalara arz edeceğiz, ondan sonra kamuoyuyla paylaşacağız, bir de paydaşlarımızla görüşeceğiz." dedi.

TAŞERONDA YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

Yeni dönemde taşeron şirket elemanlarının yeni adı 'kamu çalışanı' olacak. Taşeron işçileri, 'özel statülü sözleşmeli personel' olarak 4E'li olarak kadroya geçecek. Emeklilik hesaplamaları da 4C yani eski adıyla Emekli Sandığı kapsamında değerlendirilecek. Çalışanlarla yapılacak sözleşmeler 3'er yıllık olacak. Güvenlik ve arşiv taramaları yapılacak. Araştırma sırasında 657 sayılı Kanun'un 48'inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Personelle ayrıca mülakat da olacak. Çalışanların ücretleri eğer aynı işi yapan personelden daha az ise aradaki fark zaman içinde kapatılacak. Şu anda kamuda çalışan 817 bin taşeron çalışanın öncelikle 410 bini kapsam dahilinde olacak. Belediyeler ve KİT'ler ilk etapta bu sistemde olmayacak. Ancak oralarda çalışanlar için de maliyet hesapları yapılıyor. Bunun için de bir formül açıklanabilir. Çalışanlar memur sendikalarına üye olabilecek. Şirketler aradan çıkacağı için de maaş, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına garanti gelecek. Asıl işi yapan personelin kademeli olarak 4E'den 4A kadrosuna geçişi de üzerinde çalışılan konular arasında.

Kadroya geçen taşeronlar çalıştıkları kurumlarda aynı görevleri yapmaya devam edecekler.Öğrenim düzeyleri yaptıkları işten farklı olanlar, eğitimlerine uygun işlere de kaydırılabilecek.

TAŞERON İŞÇİ STANDART MAAŞ ALACAK

Tüm ücretlerde standart sağlanacak. Yani aynı işi yapan kamu personeli ile aynı maaşı alacaklar. Böylece bazı taşeron işçilerin maaşları yükseltilecek. Herhangi bir sebeple görevden ayrılmaları ve ölümleri halinde sözleşmeli personel pozisyonları iptal edilecek. Her bir taşeron çalışan için 3'er yıllık sözleşme yapılacak.65 yaşını doldurmuş taşeron işçiler düzenlemeden yararlanamayacak.
Author Image

Hakkımızda
kamu-haber.blogspot.com yayın hayatına başladığı ilk günden itibaren. İlkeli ve tarafsız haber anlayışıyla siz değerli ziyaretçilerimiz için özel olarak tasarlanmıştır. Sitemiz hakkında her türlü istek öneri ve şikayetlerinizi hapsuyu[at]gmail.com adresine mail atarak iletebilirsiniz.

Benzer Haberlerimiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.kamu-haber.blogspot.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
TELİF HAKKI;

Sitemizde yer alan resimler google servisinden temin edilmektedir tüm hakları kendilerine aittir.Sitemizde bulunan videolar fragman niteliği taşımaktadır bu sebeple hiç bir yasal işleme tabi tutulamaz.Sitemizdeki filmler/videolar/Canlı TV Kanalları kesinlikle sunucularımız da barındırılmaz. Büyük video sitelerinden vk.com , youtube.com, dailymotion.com, facebook.com gibi sayfalardan alınmaktadır bu sebeple hiç bir sorumluluğu kabul etmemektedir.

Kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz! Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını düşünen hak sahipleri bilgi[at]kamu-haber.blogspot.com adresinden bize ulaşabilirler. Bizle iletişime geçilmesi halinde mücbir sebep olmazsa en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gerekli işlemler yapılacaktır.
kamu-haber.blogspot.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@kamu-haber.blogspot.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17