Çin'in Şangay Pudong havalimanında bazı kargo çalışanlarında SARS virüsü tespit edildi. Ortaya atılan bu iddia havalimanındaki 14 bin kişide paniğe neden oldu. Çin polisi, 14 bin kişiyi karantinaya alma kararı aldı. Karantina altına alınmak istemeyen halk barikatları aşmaya çalıştı.
YENİ GÖRÜNTÜLER TEDİRGİNLİK YARATTI
1 yıl önce çıkan koronavirüs salgınına tam anlamıyla bir çözüm bulunamamışken, Çin'den gelen yeni görüntüler izleyenlerde endişe yarattı.
ÇİN'DE YENİ VİRÜS GERGİNLİĞİ
Çin'in Şangay-Pudong havalimanında bazı kargo çalışanlarında hem koronavirüs hem de SARS virüsü tespit edildiği iddiası ortalığı karıştırdı.Çin polisinin havalimanındaki 14 bin kişiyi karantinaya alma kararının ardından halk barikatları aşarak kaçmak için polisle tartıştı.
Görüntülerde, vatandaşların çoğunun test alanında çıkmak istediği ve yetkililerin vatandaşları engelledikleri görüldü.
GÜNEY DEMİRYOLU İSTASYONU KAPATILDI
Havalimanın ardından Şangay'da bulunan Güney Demiryolu İstasyonu'nun da kapatıldığı iddia edildi
Çin'de 14 bin kişinin karantinaya alınmasına neden olan SARS virüsüne sınır komşumuz Irak'ta da rastlandı. IKBY Sağlık Kurumu, Süleymaniye kentinde korona belirtileri gösteren hastaların aslında SARS virüsüne yakalandıklarını açıkladı.
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Sağlık Kurumu, Süleymaniye kentindeki Asa Hastanesi'nin biyolojik laboratuvarında yapılan testler sonucu Ciddi Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) virüsüne rastlandığını duyurdu.Kurum tarafından yapılan açıklamada, Süleymaniye'de yeni tip koronavirüsü belirtileri gösteren bazı hastaların test sonuçlarının pozitif çıktığı belirtilerek söz konusu hastaların Kovid-19 değil, SARS hastası olduklarının altı çizildi.SAĞLIK BAKANLIĞI: SARS YAYILMIYORKonuyla ilgili açıklama yapan IKBY Sağlık Bakanlığı, Süleymaniye kentinde SARS virüsünün yayılmadığını ve konuyla ilgili araştırma yapılacağını duyurdu.
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Aso Havizi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Asa Hastanesi'nin SARS virüsünün kentte yayıldığına dair yaptığı açıklamanın herhangi bir bilimsel temele dayanmadığı ve virüsün yayıldığına dair bir kanıtın olmadığı vurgulandı.ÇİN'DE DE GÖRÜLDÜÇin'in Şangay Pudong havalimanında bazı kargo çalışanlarında SARS virüsü tespit edildi iddiası havalimanındaki 14 bin kişide paniğe neden oldu. Çin polisinin 14 bin kişiyi karantinaya alma kararı ardından havalimanında gerginlik yaşandı. Karantina altına alınmak istemeyen halk barikatları aşmaya çalıştı.
SARS VİRÜSÜ NEDİR?
Hastalık etkeni SARS-CoV olarak isimlendirildi. Düşman antijenik ve genomik yapısı farklı yeni bir coronavirus idi. Coronavirusler, tek sarmallı RNA virusleridir. Hayvanlarda ve insanlarda üst solunum yolu infeksiyonları ve enterokolitlere yol açarlar. SARS etkeni olan coronavirus, ölümüne neden olduğu doktor Carlo Urbani anısına Urbani suşu olarak da adlandırılıyor. Sars hastalarının çoğu 25-70 yaşlarında o zamana kadar sağlıklı olarak bireylerdir. 15 yaşından küçük çok az sayıda kuşkulu vaka görüldü.
SARS VİRÜSÜNÜN BULAŞMA YOLLARI
- Damlacık (Droplet) İnfeksiyonu
- Hava yolu
- Vücut sıvıları
Bulaşmada yakın temas (Hasta bakımı, hasta ile birlikte yaşama, şüpheli olgunun solunum sekresyonları ve/veya vücut sıvıları ile direkt temas) önemlidir. Bu nedenle hastane personeli ve hasta yakınları birinci derecede risk altındadır.
SARS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
İnkübasyon dönemi genellikle 2-7 gündür. Ancak 10 güne kadar da uzayabilir. Hastalık ateş (38 dereceden fazla),üşüme titreme gibi prodromal belirtilerle başlamakta bazen başağrısı, düşkünlük, kas ağrısı görülmektedir. Hastalığın başlangıcında bazı olgularda hafif solunum belirtilerine de rastlanmıştır. Döküntü, nörolojik veya gastrointestinal bulgulara rastlanmamaktadır.
Üç ile yedi gün sonra alt solunum fazı başlar. Balgamsız, kuru öksürük veya dispne şeklinde başlayıp hipoksemiye kadar uzanabilir. Olguların %10-20’sinde solunum yetmezliği çok ciddi boyutlara ulaşır. Entübasyon ve mekanik ventilasyon gerekir. SARS’ın mortalitesi yaklaşık %3 olarak belirtilmektedir.
SARS'IN TEDAVİSİ
Hastalıkta temel tedavi ortaya çıkan solunumsal sorunlara yönelik destek tedavisi, gerekirse oksijen ve ARDS geliştiğinde invasiv mekanik ventilasyondur.
SARS VİRÜSÜNDEN KAÇ KİŞİ ÖDLÜ?
Dünyada 2002-2003’de ortaya çıkan SARS salgınında Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, çoğunluğu Çin’de olmak üzere 774 kişi yaşamını yitirdi.
https://www.haberler.com/cin-de-14-bin-kisinin-karantinaya-alinmasina-13752213-haberi/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder