Büyük Mısır Piramidi ve Stonehenge, mimari özellikleri ve etkileyici görünümü ile sizi kesinlikle şaşırtacak. Gobekli Tepe'nin Türkiye'deki yerini ziyaret ettiğinizde bu hissi düşünün ve binlerce defa şaşırın. Bir tapınak ya da mezarlık alanı olduğu düşünülen devasa bir yapı, insanlık medeniyeti tarafından M.Ö. 10000 dönemine kadar yapılmış ilk yapıdır.
Arkeologların görüşüne göre, bu yapı 12000 yıl öncesine ve dolayısıyla Mısır'daki ilk Piramidin kurulmasından 7000 yıl önce ve Stonehenge inşaatından 6500 yıl önce yapıldı.
Uzmanlar, bir Tapınak veya bir mezarlık alanı olarak tartışırlar. Ancak, bugüne kadar bu alanda tek bir mezar bulunamamıştır.
Eğer bir tapınak alanı olarak yükseltildiğine inanılıyorsa, o zaman site sabit aralıklarla inşa edilmiş bir dizi 20 tapınağı içerir.
İnşaatın başladığı ve tamamlandığı zamanla ilgili bugüne kadar kanıt bulunamamıştır. Ancak uzmanlar, tüm siteyi geliştirmenin birkaç yüz yıl sürdüğü varsayılmıştır.
Yapı ustalığının MÖ 10000 civarında inşa edildiği gerçeğini göz önüne alarak, sitenin inşaatı için kullanılan teknik hakkındaki modern uzmanlara derin bir gizemdir.
Bir uzmanlar kampının görüşüne göre, site, 12000 yıl öncesine ait bazı uygar ve organize medeniyetlerin var olduğu gerçeğini ortaya koyuyor. Bu medeniyet o kadar kültürlü ve ilericiydi ki, böyle bir inşaatın inşasını, yaşamın günlük olarak mücadele etmeye başladığı ve insanların yalnızca avlanmaya bağlı olduğu zamanlarda, düşündü ve uyguladı.
Uzmanları ve araştırmacıları, partinin taşların kaynağını nasıl yönettiğini, doğru alet ve ekipmanı nasıl koyduğunu ve nihayetinde inşaat bileşenlerini bir tepenin üzerine taşımayı nasıl başardığını şaşırtmaktadır.
Bu yapının arkeolojik değeri, herhangi bir modern yapının değerini aşabilir ve inşaatın Buz Devrinden hemen sonra yapıldığı unutulmamalıdır. Stilize T şeklindeki sütunlar, bu yapının dairesel ve oval yapılarının, insanların taş ve metal çağı olsa bile yapamayacağı bir zamanda gerçekleştirilmesi imkansız görünüyor. Bu nedenle, uzmanlar karmaşık ve karmaşık tasvirlerin ve süs işlerinin nasıl yürütüldüğüne dair hiçbir fikre sahip değildir.
Yapının duvarlarındaki tasvirler, insan ve hayvan figürlerinin yanı sıra özetlerin sanatsal sunumlarını içerir. Yaban Domuzu, Yılanlar ve Tilkiler, duvarlarda gördüğünüz hayvan figürlerinden birkaçıdır.
Yönetim uzmanlarına, projeden sorumlu kişinin, inşaat planının tamamını yürütmek için böylesine ilkel bir sürede iş gücünü örgütlemeyi başarması tam bir sürprizdir.
Göbeklitepe Hikayesi Kısaca
Göbekli Tepe'nin, 12000 yıldan daha eski olan bir yapı olduğu varsayılır ve tarih öncesi dönemde bir grup organize avcı tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Bu yapı, 10000 yıl öncesine ait, bazı kültürlü ve sofistike bir medeniyetin varlığının olduğunu gösteriyor. İşte anıtın bazı ilginç gerçekleri.
İnşaatın 12000 yıl önce tamamlandığı varsayılmıştır.
Göbeklitepe, Stonehenge'den 6500 yıl önce inşa edilmiştir.
Bu gizemli yapı, Mısır'da inşa edilen ilk Piramit'ten 7000 yıl daha eskidir.
Güneşin altında inşa edilen ilk tapınak olduğu varsayılmaktadır.
Birkaç uzmanın görüşüne göre, site, farklı Tanrılara adanmış 20 veya daha fazla tapınağa ev sahipliği yapıyor, tapınağı inşa eden topluluğu gözlemledi.
Bu sitenin büyük kısmı keşfedilmemiş, yerin altına gömülü olarak uzanmaktadır.
Bu sitenin inşaatını kimin koruduğu hala bilinmiyor.
Birkaç uzmanın görüşüne göre, burası aslında bir tapınak değil. Alternatif olarak bir mezarlık olduğuna inanılmakla birlikte, bugüne kadar, alanda mezar bulunamamıştır.
Bazen Gobekli Tepe, Çöl Stonehenge'ı olarak anılır.
Modern insanlığın, tarih öncesi çağda böyle devasa bir yapının nasıl yapıldığına dair bir harikasıdır. İnsanların yapıyı başka bir yerde üretip tepenin tepesine taşımaları imkansız görünüyor.
Yapı stili esas olarak bir dizi oval ve dairesel yapıyla ilgilidir.
Yapının M.Ö. 10000’e kadar dayandığına inanılacaksa, hayatın bir güne dayanarak avlanmaya ve başa çıkmaya dayandığı varsayıldığında, bu gelişmiş ve ilerici uygarlığın varlığına dair bir gizemdir.
Bu sitedeki tüm sütunlar bir T şeklini andırıyor ve yükseklik 3 ile 6 metre arasında değişiyor.
Geçici olarak, bu sütunların her biri yaklaşık 60 ton ağırlığındadır.
Arkeologlar henüz bu yapıyı yükseltmek için kullanılmış olan yapım tekniği hakkında ipucu vermediler.
Devasa yapı, organize iş gücünün katılımı olduğunu ortaya koydu. Bununla birlikte, o dönem için kabul edilen düşmanca yaşam tarzını göz önünde bulundurursak, birisinin bu kadar büyük bir iş gücü örgütleme konusunda liderlik ettiğine inanmak imkansızdır.
Arkeologların, sürünün inşaatın parçalarını bu kadar yükseğe taşımayı ve buradaki parçaları birleştirmeyi nasıl başardıklarına dair hiçbir fikri yoktur.
Tüm sitenin tamamlanması için ne kadar zaman geçtiğine dair kanıt yoktur. Tüm inşaat işini tamamlamak için en az birkaç yüz yıl sürdüğü varsayılmaktadır.
Yılanlar, Tilkiler ve Yaban domuzları yapının duvarlarında tasvir edildiği keşfedilen hayvanlardan bazılarıdır.
Oymalar aynı zamanda insan figürlerini ve soyut fikirlerin tasvirini içerir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder