Son Dakika

İkinci el veya sıfır araba alacaklara kötü haber bugün geldi!

İkinci el araba veya sıfır otomobil almak isteyen vatandaşlara kötü bir haber geldi. Bugün Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan karar göre 1600 ve yukarısı tüm otomobillere ÖTV zammı geldi. Gelen ÖTV zammı sıfır araçlara ve dolayısı ile ikinci el araba fiyatlarına yansıyacak. Zaten çok yüksek olan araç vergileri, bu gelen son ÖTV zammı ile birlikte daha da yükselecek. Peki, ne kadar ÖTV zammı geldi? İkinci el araba fiyatlarında son durum nedir? Sıfır araçların fiyatı arttı mı? Türkiye’de sıfır otomobil stoğu ne durumda? Otomotiv sektöründe ki son gelişmeler bu haberde…

Bugün tüm araç sahiplerini ilgilendirecek bir Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zam kararı alındı. Alınan ÖTV zammı kararı bu gece Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalandı. Son gelen ÖTV zammı ikinci el araba veya sıfır araç almak isteyenlerde şok etkisi yarattı.

Otomotivde ÖTV değişikliği içeren karar Resmi Gazete'de yayınlandı. 2000 motor üstü araçlarda %160 olan ÖTV oranı %220'ye çıkarıldı. Yani 100 bin liralık otomobil tüm vergiler eklendiğinde 385 bin liraya geliyor…

Gelen son zam otomotiv sektörünü derinden etkileyecek gibi görünüyor. Araba alma hayali kuranlar bugün gelen kötü haber ile sarsılırken, sıfır araç bayileri sipariş ettikleri araçların ellerinde kalmasından endişe ediyor. . Peki, ne kadar ÖTV zammı geldi? İkinci el araba fiyatlarında son durum nedir? Sıfır araçların fiyatı arttı mı? Türkiye’de sıfır otomobil stoğu ne durumda? İşte, otomotiv sektöründe ki son gelişmeler…

Önceki gece Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı kararıyla  yüzde 45 ve 50'lik en alt ÖTV dilimlerde matrah sadece 15 bin TL artırılarak güncellenirken, yüzde 60, 100, 110 ve 130'luk ÖTV dilimleri ise sırasıyla yüzde 80, 130, 150 ve 220'ye yükseldi.
Yani bu düzenlemeyle en alt 2 dilimde yapılan güncelleme fiyatlara sadece yüzde 3 ila 6 arasında indirim olarak yansırken, orta ve üst segment araçların fiyatları ise ÖTV artışlarıyla yüzde 13 ila 23 arasında zamlandı.

GELEN ÖTV ZAM ORANLARI

1600 cm3 silindir hacmine kadar, matrahı 85.000 TL’ye kadar olan araçlarda yüzde 45 ÖTV,

1600 cm3 arası silindir hacmine kadar, matrahı 85.000 TL-130.000 TL arası araçlarda yüzde 50 ÖTV,

1600 cm3 arası silindir hacmine kadar, matrahı 130.000 TL üzeri olan araçlarda yüzde 80 ÖTV uygulanacak.

1600-2000 cm3 arası silindir hacmi olan ve matrahı 170.000 TL’ye kadar olan araçlarda yüzde 130 ÖTV,



1600-2000 cm3 arası silindir hacmi olan ve matrahı 170.000 TL üzeri olan araçlarda yüzde 150 ÖTV,

2000 cm3 üstü silindir hacmi olan ve matrah sınırı olmayan araçlarda yüzde 220 ÖTV alınacak.

Şimdi biz, açlıktan öldüğü halde sabah akşam iktidar yalayan mal’a şunu nasıl anlatalım? Bu arkadaş gayet güzel anlatmış aslında! Hiç arabaya binemeyecek olup halâ ÖTV’yi savunan tüm mallara gelsin! pic.twitter.com/gsIytUqUUC

— Atilla Taş (@AtillaTasNet) August 30, 2020


Deva Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu: ''Kötü ekonomi yönetiminin faturası halka kesiliyor. İkinci el otomobil piyasasında fiyatların aşırı yükseldiği dönemde, otomotivde ÖTV indirimi yapılıp piyasanın dengelenmesi beklenirken ÖTV zamlandı'' dedi.

İKİNCİ EL ARABA KREDİLERİ YÜKSELDİ
Kamu bankaları tarafından haziran ayında ikinci el taşıt kredileri için yüzde 0,82 faizle 6 ay ödemesiz azami 150 bin TL limitli kredi kampanyası başlatılmıştı.



Krediden faydalanmak isteyen vatandaşlar en fazla yedi yaşında otomobil için kredi çekebiliyorlardı. Kredide 6 aylık ödemesiz dönem kalktı faiz oranı 0,82’den 1,17’ye yükseltildi. 60 aya kadar vade imkanı bulunan kredide araç yaşı sınırı 7’den 5’e çekildi.



ARABA FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

İkinci el araba fiyatları düşer mi yoksa yükselir mi?.. İkinci el araba almak isteyenlerin en çok araştırdığı konular arasında yer alıyor. Çünkü döviz kuruna bağlı olarak yükselen sıfır otomobil fiyatları gibi ikinci el otomobil fiyatları da yükseliyor. Sıfır araçlar döviz kuru ile sınırlı fiyatları artarken ikinci el otolar hem kur farkı hem talep artışından hem de koronavirüs ikinci dalga olacağı endişesinden dolayı artmaya devam ediyor. Hatta bazı galericiler ellerinde bulundurdukları ikinci el arabaları satmak tarafında bile değil. Çünkü onlar, sattıkları araçların yerine yenisi koyamayacaklarından endişe ediyor. Her 10 günde bir fiyat güncellemesi oluyor diyen özellikle ‘’binek araç’’ satan galericiler, ‘’biz bile fiyatlara yetişemiyoruz’’ diyorlar. Yani ikinci el araba piyasasının artmasına en büyük sebep, sektör fırsatçıları sayısının artması yüzündendir.

DÖNGÜLER DEĞİŞECEK

İkici el oto piyasasında uzun yıllarını vermiş bazı uzman görüşler, Türkiye’nin 20 yıl öncesinde ki gibi galericilerin arabaları yatırım amacı olarak stoklarına çektiklerini ve talebe göre fiyatları kafalarına göre belirlediklerini söylüyor. Bu durum her ne kadar bu sürece kadar devam etse de, önümüzde ki 2 ay sonrasından itibaren bu döngünün tamamen değişeceğini vurguluyor. Bu görüşlerine en büyük gerekçe olarak ise, başta 2020 yılı Mayıs ayı ortalarında araba üretiminin başlaması ile beraber Türkiye’ye sıfır araçların stoğa girmeye başlaması ve en geç 2 ay içerisinde yeterli stokların oluşmasını gösteriliyor.

Sıfır araba için en erken iki ay randevu alanların, ikinci el otomobillere yönelmeleri sona erecek diyen uzmanlar döviz kuru ve altın fiyatlarında ki belirsizliğe dikkat çekerek, hem sıfır araç hem ikinci el araba piyasasının giderek durgunlaşacağını belirtiyor.

İKİNCİ EL ARABA FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Kredilerin yükselmesi ki Merkez Bankası dövizi frenleyebilmek için kademe kademe faiz artışına gitmeyi sürdürecek. Taşıt kredisi faizlerinin yükselmesi sıfır veya ikinci el araba satışlarını yaklaşık yüzde en az 10-15 etkileyecek. Çünkü 2020 yılı sonu Temmuz ayına kadar araba satışlarının ortalama yüzde 20’si kredi ile alınmış. Ki çok düşük kredi faiz oranları olmasına rağmen. Ama bir diğer taraftan da az önce bahs ettiğimiz etkenlerde otomobil satışlarını ister istemez etkileyecek. Yani ikinci el araba piyasasında yaşanan durgunluk haliyle fiyatları geri çekecektir.



Lakin son gelen ÖTV zammı sıfır araç fiyatlarını etkilediği kadar minimum ikinci el araç fiyatlarını da etkileyecek. Bu durum ise otomotiv sektöründe yaşanacak olanları tam bir belirsizlik içine sokmuş durumda.



SIFIR ARAÇ STOĞU

İkinci el araba fiyatlarını etkileyecek diğer bir konusu ise, sıfır araç stoklarının önümüzdeki 2-3 ay içerisinde yeterli sayıya ulaşması. Artan talep karşısında firmalar, bundan 2 ay öncesinde sipariş verdiler. Hem artan taleplerden dolayı hem düşük faiz oranlarından dolayı. Ama sipariş verdikten sonra hem döviz kuru yükseldi, hem kredi faiz oranları hem de piyasalara bir belirsizlik hakim oldu. Dolayısı ile alıcısına iki ay randevu veren sıfır araç bayileri bu kez ellerinde ki stokları eritemeyeceklerinden yakınacaklar. Bu seferde mecburi bazı indirim kampanyalarına başvuracaklar. Haliyle buda ikinci el araba fiyatlarını illa ki etkileyecek ’’ dedi.


Döviz kurunun yükselmesi sonrasında araba almakta güçlük çekenler ÖTV indirimi beklerden bu gece gelen ÖTV zammı ile şoke oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile bugün arabalara Ek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı geldi. Otomobil fiyatları, gelen bu son ÖTV zammı ile birlikte daha da yükseleceği tahmin ediliyor.
GELEN EK ÖTV ZAMMI
Otomotive gelen Ek ÖTV zam oranlarına bakıldığında yüzde 45 ve 50 olan alt dilimlerde matrah sadece 15 bin TL gibi küçük bir oranda arttırılırken, yüzde 60 dilimi ise yüzde 80'e yükseldi. Orta ve üst grup ÖTV dilimlerine ise fahiş zam yapıldı. Otomobil fiyatlarına uygulanan güncel ÖTV miktarları şöyle;
MOTOR HACİMENE VE MATRAHINA GÖRE ALINACAK ÖTV MİKTARI
Peki, motor hacimlerine göre, gelen ek zam ile birlikte ÖTV miktarları ne kadar oldu?
1600 cm3 silindir hacmine kadar, matrahı 85.000 TL’ye kadar olan araçlarda yüzde 45 ÖTV,
1600 cm3 arası silindir hacmine kadar, matrahı 85.000 TL-130.000 TL arası araçlarda yüzde 50 ÖTV,
1600 cm3 arası silindir hacmine kadar, matrahı 130.000 TL üzeri olan araçlarda yüzde 80 ÖTV uygulanacak.
1600-2000 cm3 arası silindir hacmi olan ve matrahı 170.000 TL’ye kadar olan araçlarda yüzde 130 ÖTV,
1600-2000 cm3 arası silindir hacmi olan ve matrahı 170.000 TL üzeri olan araçlarda yüzde 150 ÖTV,
2000 cm3 üstü silindir hacmi olan ve matrah sınırı olmayan araçlarda yüzde 220 ÖTV alınacaktır.
Author Image

Hakkımızda
kamu-haber.blogspot.com yayın hayatına başladığı ilk günden itibaren. İlkeli ve tarafsız haber anlayışıyla siz değerli ziyaretçilerimiz için özel olarak tasarlanmıştır. Sitemiz hakkında her türlü istek öneri ve şikayetlerinizi hapsuyu[at]gmail.com adresine mail atarak iletebilirsiniz.

Benzer Haberlerimiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.kamu-haber.blogspot.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
TELİF HAKKI;

Sitemizde yer alan resimler google servisinden temin edilmektedir tüm hakları kendilerine aittir.Sitemizde bulunan videolar fragman niteliği taşımaktadır bu sebeple hiç bir yasal işleme tabi tutulamaz.Sitemizdeki filmler/videolar/Canlı TV Kanalları kesinlikle sunucularımız da barındırılmaz. Büyük video sitelerinden vk.com , youtube.com, dailymotion.com, facebook.com gibi sayfalardan alınmaktadır bu sebeple hiç bir sorumluluğu kabul etmemektedir.

Kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz! Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını düşünen hak sahipleri bilgi[at]kamu-haber.blogspot.com adresinden bize ulaşabilirler. Bizle iletişime geçilmesi halinde mücbir sebep olmazsa en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gerekli işlemler yapılacaktır.
kamu-haber.blogspot.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@kamu-haber.blogspot.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17