Son Dakika

Sarımsağın kilosu 100 TL olabilir uyarısı

Sarımsak alarmı
Kışa girerken sarımsak sıkıntısı da kapıda. Hasattaki azlık nedeniyle Taşköprü sarımsağı bugünlerde ‘altın’ değerinde. Kilogramı 40 liraya çıkan Taşköprü sarımsağının fiyatının, yılbaşında 100 lirayı bulması bekleniyor.

Mutfakların temel gıdası olan soğan ve patateste 2018’de rekolte kaybı nedeniyle fiyatlar cep yakmıştı.
Şimdi de sarımsak alarm veriyor. Tüketici bu kış, sarımsak kıtlığı ile karşı karşıya kalabilir. Çünkü, özellikle Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yetişen ve dünyaca kabul görmüş, coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağında fiyatlar, şimdiden fırlamış durumda.

100 LİRAYI BULABİLİR
'Beyaz altın’ diye tabir edilen Taşköprü sarımsağının kilogram fiyatı, yetiştiği bölgede 40 liraya ulaştı. Ürün, İstanbul gibi büyük şehirlere geldiğinde ise fiyatın 50-70 liraya yükseldiğini belirten tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, “Bu gidişle kışın kilogramı 100 liraya sarımsak yiyebiliriz” dedi.

DOLU YAĞDI VERİM DÜŞTÜ
Peki, sarımsakta yaşanan bu hızlı fiyat hareketliliğinin nedeni nedir? Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, bu sorumuza şu yanıtı verdi: “Taşköprü sarımsağının rekoltesi bu yıl biraz düşük oldu. İki nedeni var; birincisi hasat zamanı çok dolu yağdı. Bu yüzden her yıl, dönüm başına 1200 kilogram ürün alınırken, bu yıl ise 500-600 kilogram alınabildi.”

ZARAR EDEN EKİM YAPMADI
Murat Çelik, şöyle devam etti: “İkinci neden de bölgemizde her yıl 17-18 bin dönüm sarımsak ekilirken, bu yıl 13-14 bin dönüm ekildi. 1 dönüm sarımsağın çiftçiye maliyeti 10 bin lira. 2018’de fiyatlar 15 liraydı, 20 lira olmalıydı. Çiftçi zarar etti ve bu yıl az ekti. Mahsül az olunca fiyatlar 25 lira olması gerekirken 40 liraya çıktı.”

2020’DE DE SÜREBİLİR
Sarımsak kıtlığının sadece bu yıl değil, 2020’de de süreceğini belirten Murat Çelik, “Çünkü, bu yılki ürün azlığında çiftçi tohumu çok pahalıya alacak. Bu sefer dönüm başına maliyet, 13-14 bin lira olacak. Kazanamayacağını düşünen çiftçi, seneye de az ekecek. Ayrıca normalde sarımsağın raf ömrü 10 ay. Bu yıl dolu yediği için çiftçinin aldığı tohum daha erken çürüyebilir, şubattaki ekime yetişemeyebilir” dedi.

‘ÇİN’ TEDİRGİNLİĞİ
63 yaşında olduğunu ve hep çiftçilik yaptığını belirten Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, “Şaşkınız. Hayatım boyunca sarımsak fiyatında bugünlerde yaşanan anormal artışı görmedim. Çiftçi memnun gibi gözükse de aslında endişeliyiz. İki yıl önce üreticiyi korumak için Çin sarımsağının ithalatına 2 dolar Gümrük Vergisi getirilmişti. Şimdi üretim azalınca fiyatı düşürmek için bu vergi kaldırılabilir. Çin sarımsağı yine piyasayı sarar” diye konuştu.

NASIL SAKLANMALI?
- Doğal bir antibiyotik olan sarımsağı doğru saklayarak raf ömrünü 10 aya kadar uzatabilirsiniz.

- Kabuklu sarımsaklarınızı kuru, serin, iyi hava alan karanlık bir yerde saklamalısınız.

- Sarımsakların saplarının bir karışın altında kesilmemesi ve saplarıyla saklanması en iyi yöntem.

- Sarımsağın kabuklarını soyup kavanoza koyarak üstüne zeytinyağı dökün. Kapağı sıkıca kapatın ve buzdolabına koyun. Bu da bir yöntem.

- Bir yöntem de sarımsakları soyup poşetleyerek buzluk veya derin dondurucuda saklamaktır.

YILDA 100 BİN TON
»Türkiye’de yılda ortalama 100 bin ton sarımsak üretimi ve tüketimi yapılıyor. Bu yıl 70-80 bin tona kadar düşebilir. İhracat-ithalat yok.

»Toplam üretimin 25 bin tonu Taşköprü’den sağlanıyor. Bu yıl Taşköprü’de 15 bin ton hasat bekleniyor.

»Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Balıkesir ve Trakya da sarımsak yetişen diğer bölgeler.

»Küçük, orta ve iri boy olmak üzere üç sınıf sarımsak var.

»Küçüğün kilogram fiyatı 2018’de 2 lirayken, bu yıl 18 liraya fırlamış durumda.

»İri boy ise geçen yıl 15 lirayken, şimdilerde 40 liradan satılıyor.


SARIMSAK HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR VE FAYDASI NELERDİR ?

Kalp ve damar tıkanıklığı başta olmak üzere pek çok hastalığa şifa kaynağı olmuştur.Gelin hep beraber sarımsağın hangi hastalıklara karşı iyi geldiğini görelim.

sarımsağın faydaları

Sarımsakta  Alliin, Allisin ve Ajoen maddelerinin antibakteriyal, antiviral, antimikotik ve antiparazitik bulunur.Bu maddeler özellikle bağışıklılık sistemimizi güçlendirir ve hastalıklara karşı bizi korur.Bu saydığımız maddeler bağırsak parazitlerine ve mantarlarına karşıda bizi korurlar.

SARIMSAK NELERE İYİ GELİR ?

Kan dolaşımımızı hızlandırarak felç geçirmemizi veya da kalp krizi geçirmemizi engeller
Yüksek tansiyonu düşürür.
Ateş ve tansiyon düşürür.
Bağırsak ve midemizde bulunan kötü bakterileri öldürür
Böbreklerde ki taş oluşumunu engeller.
Vücutta oluşan sivilce ve çıbanlara karşı etkisi vardır.
İştah açıcıdır.

SARIMSAK NASIL TÜKETİLMELİDİR ?

Sarımsağı isterseniz çiğ, isterseniz de pişmiş olarak tüketebilirsiniz. Bununla beraber sarımsağın soğan kısmına İlave olarak taze olan bölümü da çokça seçenek edilmekte ve fayda sağlamaktadır. Genel manada dirençli olmak için sarımsak tüketiyorsanız çiğ tüketmeniz yararı çabuk görmeniz açısından Muavin olacaktır. Bununla beraber sarımsağı ayrımlı kürler ve içeriklerde kullanarak sadece belli başlı bir hastalığa iyi gelmesi için de kullanabilirsiniz. Pişmiş sarımsak da içerdiği aktif maddelerle sana yararını özdeş şekilde gösterecektir.

Sarımsağı çiğneyerek almak direnci sağlamak açısından faydalıdır. Bununla beraber yemeklerinizin içerisinde tatlandırıcı olarak da kullanabilir, bu sayede lezzetli ve sıhhatli yemekler yiyebilirsiniz. nihayet vakitlerde taze bölümü da salatalarda ve yemeklerde sıkça kullanılıyor.

https://sgkrehberi.com/haber/229497/alarm-verildi-yeni-yilda-kilosu-100-tl-olabilir.html
Author Image

Hakkımızda
kamu-haber.blogspot.com yayın hayatına başladığı ilk günden itibaren. İlkeli ve tarafsız haber anlayışıyla siz değerli ziyaretçilerimiz için özel olarak tasarlanmıştır. Sitemiz hakkında her türlü istek öneri ve şikayetlerinizi hapsuyu[at]gmail.com adresine mail atarak iletebilirsiniz.

Benzer Haberlerimiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.kamu-haber.blogspot.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
TELİF HAKKI;

Sitemizde yer alan resimler google servisinden temin edilmektedir tüm hakları kendilerine aittir.Sitemizde bulunan videolar fragman niteliği taşımaktadır bu sebeple hiç bir yasal işleme tabi tutulamaz.Sitemizdeki filmler/videolar/Canlı TV Kanalları kesinlikle sunucularımız da barındırılmaz. Büyük video sitelerinden vk.com , youtube.com, dailymotion.com, facebook.com gibi sayfalardan alınmaktadır bu sebeple hiç bir sorumluluğu kabul etmemektedir.

Kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz! Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını düşünen hak sahipleri bilgi[at]kamu-haber.blogspot.com adresinden bize ulaşabilirler. Bizle iletişime geçilmesi halinde mücbir sebep olmazsa en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gerekli işlemler yapılacaktır.
kamu-haber.blogspot.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@kamu-haber.blogspot.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17