Malzemeler :
Şerbeti için ;
1 lt su
1 kilo toz şeker
Yarım limon suyu
Hamuru için ;
2 adet yumurta
1/4 paket ( 75 gr eritilmiş
tereyağı )
1 çay bardağı sıvıyağ (
yarım su bardağı )
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
1 yarım kaşık limon suyu
1 çimdik tuz
Alabildiği kadar un ( ben
4,5 su bardağı un kullandım
Üzeri için
250 gr tereyağı (veya margarin) eritilip ılık
dökülecek
1,5 su bardağı sıvı yağ
Açmak için;
750 gr nişasta
Ara Katlar için;
ceviz
(250-300 gr )
Yapılışı :
Önce şerbet hazırlanır; Limon suyu, su ve şeker
karıştırılıp yüksek ateşte en az 25 dakika kaynatılır. Kaynarken üzerinde
köpükler alınır. ( Oldukça koyu, bal kıvamında bir şerbet olmalı) Süre sonunda ocak kapatılıp soğumaya bırakılır.
Tereyağı eritilir, üzerinin köpükleri alınır, bir süzgeçten geçirilir. (dibinin tortusu da ayrılır, kullanılmayacak)
Oluşan dikdörtgenin uzun kenarları da ortaya doğru katlanıp bolca nişasta serpilir.
Kare haline gelen hamurun dört ucu ortaya doğru katlanıp zarf şeklinde getirilir, kat yerleri alta gelecek şekilde ters çevrilir. Üzeri örtülü bir şekilde 15 dakika bekletilir. Bu arada diğer bezeler açılıp aynı şekilde katlanır. (Zarf şeklinde katladığım hamur biraz zor açıldığı ve tepsiye transferi problem olduğu için ben önce ikiye katlayıp dikdörtgen şekline sonra tekrar katlayarak kare şeklinde getirdim, böyle daha kolay oldu.)
Bekleme süresi sonunda ilk açılan beze nişasta serpilmiş tezgaha alınır ve merdane ile açılabildiği kadar açılır. Açılan hamurun üzerine kullanılacak baklava tepsisi tutularak tepsi ölçüsünde kesilir sonra baklavanın ilk katı tepsiye serilir, kenar fazlalıkları da gelişigüzel tepsiye yerleştirilir. Üzerine bolca ceviz serpilir. Diğer bezeler de aynı şekilde hazırlanıp tepsiye yerleştirilir, her kata ceviz serpilir. Son bezenin fazlalıkları son katın altına gelecek şekilde yerleştirilir. Keskin bir bıçakla istenilen şekilde dilimlenir, üzerine ılık tereyağı gezdirilir, daha sonra sıvı yağ dökülür.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında iyice kızarıncaya kadar (yaklaşık 1 saat 30 dakika) kontrollü şekilde pişirilir.
Tatlı iyice soğuyunca üzerine soğuk şerbet dökülür, üzerine bir tepsi kapatılıp şerbeti çekmesi için bekletilir. Günlerce çıtırlığını kaybetmiyor.
Afiyet olsun.
Kaynak : Azime Aras'ın Youtube kanalı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder