Son Dakika

Akaryakıta gelen zamlardan sonra otomobil sahipleri LPG'li araçlara yöneldi

Akaryakıt fiyatlarına yapılan son zamlardan sonra ve motorin fiyatının benzin ile yarışması hatta zaman zaman geçmesiyle birlikte aracını yenileyecekler ekonomi için LPG alternatifine yönelmeye başladı.Dizel araçlar ilk satın almadaki fiyat farkını ortalama 70.000 kilometrede amorti edebilirken, LPG'li araçlar dönüşüm maliyetini yaklaşık 20.000 kilometrede çıkararak kullanıcısını hızlı bir şekilde kâra geçiriyor.

Dizelin pompa fiyatı avantajını kaybetmesi sonucunda, satın alma ve bakım maliyeti benzinli araçlara kıyasla çok daha yüksek olan dizel teknolojisi, binek otomobillerdeki görevini tamamlayarak yavaş yavaş sahneden çekilmeye hazırlanıyor. Uzun dönemli kullanımda ekonomik olma avantajı sunduğu gerekçesi ile tercih edilen dizel motorlar, akaryakıt fiyatlarının eşitlenmesi neticesinde toplam sahip olma maliyeti dikkate alındığında, akılcı tercih olmaktan uzaklaştılar. Önümüzdeki dönemlerde dizel motorlu binek otomobillerin gerek sıfır km gerekse ikinci el piyasasında satışlarının azalacağı öngörülüyor. Özellikle büyük şehirlerde araç sahibi olmanın bir zorunluluk halini aldığı günümüzde, aileler aylık yakıt giderlerini azaltmak için LPG’li araçları tercih ediyorlar. Dizel araç için ayrılan bütçeyi daha yüksek donanıma sahip benzinli bir araç sahibi olmak ve sonrasında da LPG dönüşümü yaptırarak değerlendirmek çok daha avantajlı bir tercih haline geldi.

Dünyanın alternatif yakıt sistemleri üreticisi BRC’nin Türkiye distribütörü 2A Mühendislik CEO’su Kadir Örücü, akaryakıt fiyatlarına yapılan son zammın küresel ekonomik görünümden etkilendiğini belirterek, “Uluslararası piyasalarda motorin fiyatı ton başına 575 dolardan 630 dolara yükseldi. Benzinin ton fiyatı ise 566 dolardan 593 dolara yükseldi. Brent petrol fiyatı da 67 doları aştı. Bu gelişmeler motorin ve dizelde zam baskısı oluşturdu. Maalesef önümüzdeki günlerde de bu trendin devam etmesini bekliyoruz. Uzun vadede daha ekonomik olduğu düşüncesi ile dizel araç alma dönemi artık geçmişte kaldı. Yeni araç alacaklar için LPG en akılcı tercih.” açıklamasında bulundu.

Kadir Örücü, dizel aracın satın alma ve bakım maliyetlerinin benzinli araçlardan daha yüksek olduğunu hatırlatarak, “Bu noktadan sonra ekonomi arayanlar için en akılcı tercih LPG kullanmaktır. Otomobiliniz ister 15 bin km, isterse 45 bin km ya da daha fazla yol yapsın, her halükârda LPG’li araç, dizel araca kıyasla çok daha ekonomik. BRC’li bir araç 20.000 Km olmadan dönüşüm maliyetini karşılayarak kâr etmeye başlarken, dizelde bu süre 70.000 Km’yi buluyor. Taksitli satış seçenekleriyle aile bütçesine ilave yük getirmeden BRC’li olma ve % 40 yakıt tasarrufu imkanı sunuyoruz.” dedi.

LPG Yüzde Kaç Tasarruf Sağlar? LPG Yakıt Tasarrufu Hesaplama


Sürekli artan ve yüksek seyreden benzin fiyatları sebebiyle, benzinli motora sahip araç sahiplerinin yakıt masraflarını azaltmak amacıyla yöneldikleri ilk tercih arabaya lpg taktırmak oluyor. Dünyada da LPG kullanımı iki sebeple öneriliyor, daha çevreci olması (egzozdan daha az zararlı gaz salınımı) ve daha düşük yakıt masrafı.

Lpg, sıvılaştırılmış petrol gazı anlamına geliyor. Aslında motor yakıt olarak lpg’yi, benzinden daha fazla tüketiyor fakat lpg’nin litre fiyatı daha ucuz olduğu için yine de büyük para tasarrufu söz konusu oluyor.

Lpg Yüzde Kaç Tasarruf Sağlar? (Tüp Taktırmak Ne Kadar Tasarruf Sağlar)
Atmosferik (turbo olmayan) benzinli motorlarda, tasarruf miktarı motor hacmine göre değişmektedir. Lpg montajı servislerine gidildiğinde tasarruf oranını aşağıdaki şekilde belirtiyorlar:

1,2 litre benzinli motorda tasarruf oranı %45
1,6 ve 1,8 litre benzinli motorlarda tasarruf oranı %50
3 litre benzinli motorlarda tasarruf oranı %55 civarındadır.

Görüldüğü gibi motor hacmi küçüldükçe tasarruf oranı azalmaktadır. 1,2 motora göre 1,6 motora lpg takıldığında daha fazla ekonomi sunuyor. Ayrıca çok küçük hacimli (1,2 atmosferik) motorlara lpg takıldığında, daha fazla motor sorunu çıkardığı görülmektedir.



(Bkz: Hangi Araçlara Lpg Takılır? Turbo Araçlarda Lpg Dönüşümü)

Kısaca lpg bayileri %50 tarassruf vadinde bulunuyor.

Lpg Yakıt Tasarrufu Hesaplama Örneği

Lpg dönüşüm bayilerinin %50 tasarruf iddiasına göre hesap yapıldığında aşağıdaki sonuç çıkar:

Yılda ortalama 10 bin kilometre yapan bir sürücü için tasarruf miktarını hesaplamak gerekirse:
1,6 benzinli araç ortalama 100 kilometrede 7 litre benzin yaksın. 100 km’de 7 litre yakıyorsa, 10 bin km’de 700 litre benzin yakar. Benzinin litre fiyatını 5 lira kabul edelim. 700 x 5 = 3500 lira benzin parası verecek yılda.

Lpg sistemi %50 tasarruf sağladığında 3500 tl yerine 1750tl yakıt parasın ödenecek. Lpg dönüşümü için verilecek para yaklaşık 2000 liradır. Demek ki bir yıllık tasarrufla lpg dönüşüm masrafı amorti ediliyor. Devam eden yıllardaysa yapılan tasarruf sürücünün cebine kalır.

Şimdi de tahmini gerçek kullanıma göre lpg'nin benzine göre ne kadar tasarruflu olabileceğini yaklaşık olarak hesaplamaya çalışalım. Araç benzinli atmosferik 1,2 - 1,6 litre arası olsun.

Her iki araç da 400 kilometre yol yapsın. Bunu baz alarak yıllık/10bin kilometre yakıt maliyetine geçiş yapalım.

Benzin kullanımı: 100km'de 7 litre yakıyor. 400km'de 28 litre yakar. (benzini 5,2 liradan hesaplarsak) Kilometrede 36 kuruş yakıyor. 100km'de 36 lira yakar. 10 bin kilometrede yani (1 yılda) 3640 lira benzin parası.
Benzin fiyatı değişebilir, o yüzden sabit bir hesap için, yılda 10 bin kilometre yapılsa 700 litre benzin yakar. Yani 700litre x benzin fiyatı = 10bin km'de ödenecek benzin parası.
Yıllık benzin maliyeti= 700 litre x benzin birim fiyatı
700litre x 5,2 lira = 3.640 lira.


Lpg kullanımı: Küçük tanklar fullendiğinde 33-35 litre gaz alıyor. 35 litre gaz ile 400 km gidildiğini varsayalım. 100km'de  8,75 litre gaz yakar. Yılda on bin km yapsın.
10 bin kilometrede 875 litre lpg yakar.
Yıllık lpg maliyeti= 875litre x lpg birim fiyatı
Yıllık lpg maliyeti= 875litre x 2,5tl = 2.187TL

Fark= 3.640 - 2.187TL = 1.452 TL  Kar Oranı: %40

Bu hesaplama, bayi hesaplamasından daha düşük bir kar oranı sunuyor. Yine de makul bir oran olduğu söylenebilir.



Lpg dönüşümünde en dikkat edilmesi gereken nokta, kaliteli ve arcın markasıyla uyumlu bir lpg kitinin takılmasıdır.


Lpg taktırılan araçlara bakıldığında orta sınıf araçlardan üst sınıf lüks araçlara kadar geniş bir yelpaze görülüyor. Orta sınıf b ve c sınıfı binek otomobiller yakıt tasarrufu için araçlarına lpg taktırılıyorlar. Bununla beraber üst segmentteki araçlarda porche gibi, vw touareg gibi araçlara da lpg dönüşümü yapılıyor. Lüks araç sahiplerinin lpg taktırma sebebi de ekonomik, araç sahibi “neden daha fazla gezmeyeyim lüks aracımla” diye düşünüyor.
Author Image

Hakkımızda
kamu-haber.blogspot.com yayın hayatına başladığı ilk günden itibaren. İlkeli ve tarafsız haber anlayışıyla siz değerli ziyaretçilerimiz için özel olarak tasarlanmıştır. Sitemiz hakkında her türlü istek öneri ve şikayetlerinizi hapsuyu[at]gmail.com adresine mail atarak iletebilirsiniz.

Benzer Haberlerimiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.kamu-haber.blogspot.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
TELİF HAKKI;

Sitemizde yer alan resimler google servisinden temin edilmektedir tüm hakları kendilerine aittir.Sitemizde bulunan videolar fragman niteliği taşımaktadır bu sebeple hiç bir yasal işleme tabi tutulamaz.Sitemizdeki filmler/videolar/Canlı TV Kanalları kesinlikle sunucularımız da barındırılmaz. Büyük video sitelerinden vk.com , youtube.com, dailymotion.com, facebook.com gibi sayfalardan alınmaktadır bu sebeple hiç bir sorumluluğu kabul etmemektedir.

Kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz! Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını düşünen hak sahipleri bilgi[at]kamu-haber.blogspot.com adresinden bize ulaşabilirler. Bizle iletişime geçilmesi halinde mücbir sebep olmazsa en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gerekli işlemler yapılacaktır.
kamu-haber.blogspot.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@kamu-haber.blogspot.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17