Son Dakika

Bilgisayarı kim icat etti

Bilgisayar kim tarafından ne zaman icat edildi? Bilgisayarların pek çok farklı sınıflandırması olması nedeniyle bilgisayarı kimin icat ettiği sorusunun cevaplanması pek kolay değildir. Dolayısıyla, bu yazımızda, Difference Engine (Fark Motoru)’dan başlayıp, bugün kullandığımız bilgisayarlara kadar tarihsel bir açıklama yapacağız. “Bilgisayar” kelimesi ilk olarak “hesaplama yapan insanları tanımlamak için kullanıldı.” 1613 yılında kullanıldı.

İlk mekanik bilgisayar
1822’de Charles Babbage, ilk otomatik hesaplama makinesi olarak düşünülen Difference Engine‘i kavramsallaştırdı ve geliştirmeye başladı. Difference Engine (Fark Motoru), birkaç sayı seti hesaplama ve sonuçlarını yazdırma yeteneğine sahipti. Babbage, Ada Lovelace’den Difference Engine’in geliştirilmesiyle ilgili bir takım yardımlar aldı. Maalesef, projesine kaynak bulma sorunları nedeniyle, Babbage bu makinenin tam ölçekli bir çalışan sürümünü hiçbir zaman tamamlayamadı.

1837’de Charles Babbage Analytical Engine (Analitik Motor) adını verdiği ilk genel mekanik bilgisayar fikrini ortaya attı. Analytical Engine, Aritmetik Logic Unit (ALU), temel akış kontrolü, delikli kartlar (Jacquard Loom’dan esinlenmiştir) ve dahili bellek gibi kısımlardan oluşmaktaydı. Bu ilk genel amaçlı bilgisayar konsepti olarak tarihe geçti. Maalesef finansman sorunları nedeniyle, Charles Babbage hayatta iken bu bilgisayar hiçbir zaman inşa edilmedi. 1910’da, Charles Babbage’nin en küçük oğlu olan Henry Babbage, bu makinenin bir bölümünü tamamlayabildi ve temel hesaplamalar yapabildi.

1991 yılının Haziran ayında Londra Bilim Müzesi, Babbage’ın Difference Engine No 2’sini ve daha sonra 2000 yılında baskı mekanizmasını tamamladı.

İlk programlanabilir bilgisayar
Alman Konrad Zuse 1936-1938 yılları arasında Z1 adını verdiği ilk elektro-mekanik programlanabilir bilgisayarı yaptı. Z1 gerçek anlamda işlevsel ve modern bilgisayarın temeli olarak kabul edilmektedir.

Turing Makinesi
Alan Turing tarafından 1936’da The Turing yapıldı bu makine ve bilgisayar ve bilgisayarlar ile ilgili teorilerin temelini oluşturdu. Makine, bir dizi mantıksal talimattan sonra bir taklit simülasyonu şeklinde sembolleri kaset üzerine bastıran bir cihazdı. Bu temeller olmadan, bugün kullandığımız bilgisayarlara sahip olmazdık.

İlk elektrikli programlanabilir bilgisayar
Colossus, Tommy Flowers tarafından geliştirilen ve ilk kez Aralık 1943’te ortaya çıkan ilk elektrikli programlanabilir bilgisayardı. Colossus, İngiliz şifre kırıcılarının, şifrelenmiş Almanca mesajları okumasına yardımcı olmak için oluşturuldu.

İlk dijital bilgisayar
Atanasoff-Berry Computer’ın kısaltılmış hali olan ABC, Prof. John Vincent Atanasoff ve lisansüstü öğrencisi Cliff Berry tarafından 1937’de geliştirmeye başladı. Gelişimi 1942 yılına kadar Iowa Devlet Koleji’nde (şu anda Iowa Devlet Üniversitesi’nde) devam etti.

ABC, dijital hesaplama için vakum tüplerini kullanan, ikili matematik ve Boolean mantığı da dahil olmak üzere herhangi bir CPU kullanmayan bir elektrikli bilgisayardı.

ENIAC, Pennsylvania Üniversitesi’nden J. Presper Eckert ve John Mauchly tarafından icat edildi ve 1943 yılında inşaata başladı ve 1946 yılına kadar tamamlanmadı. Yaklaşık 50 ton ağırlığa sahip 1800 vakum tüpü kullandı.

19 Ekim 1973’te ABD’li Federal Yargıçlar Earl R. Larson, J. Presper Eckert ve John Mauchly ENIAC’ın patentinin geçersiz olduğuna ve ilk dijital bilgisayarın mucidinin Atanasoff olduğuna hükmettiler. Fakat ABC’nin ilk dijital bilgisayar olduğu kararı olmasına rağmen günümüzde bir çok uzman ENIAC’ın tamamen işlevsel olması nedeniyle ilk dijital bilgisayar olduğu düşünmektedir.

Kaydedilmiş programı çalıştıran ilk bilgisayar
İngilizler tarafından yapılan ve program kaydedilen ilk bilgisayar EDSAC dır. Bilgisayar, “Bebek” lakaplı ilk grafik bilgisayar oyununu çalıştıran bilgisayar olarak tarihe geçti.

Aynı dönemde, Manchester Mark 1, kaydedilen programları çalıştıran başka bir bilgisayardı. Manchester Üniversitesi’nde kurulmuş olan Mark 1 bilgisayarının ilk sürümü Nisan 1949’da çalıştırıldı. Mark 1, aynı sene 16 ve 17 Haziran’da Mersenne asallerini hatasız olarak dokuz saat arayacak bir programı çalıştırmak için kullanıldı.

İlk bilgisayar şirketi
İlk bilgisayar şirketi 1949’da J. Presper Eckert ve John Mauchly tarafından, Electronic Controls Company adıyla kuruldu. J. Presper Eckert ve John Mauchly ENIAC bilgisayarının yapılmasında görev alan kişilerdi. Şirket daha sonraları EMCC veya Eckert-Mauchly Computer Corporation olarak isim değiştir ve UNIVAC adı altında bir dizi ana bilgisayar üretimi yaptı.

İlk program saklayan bilgisayar
UNIVAC 1101 İlk önce 1950’de Birleşik Devletler hükümeti için üretildi, UNIVAC 1101 veya ERA 1101 hafızasında bir programı saklayabilen ve çalıştırabilen ilk bilgisayar olarak kabul edildi.

İlk ticari bilgisayar
1942’de Konrad Zuse ilk ticari bilgisayar olan Z4 üzerinde çalışmaya başladı. Bilgisayar, 12 Temmuz 1950’de Zürih İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsünün matematikçi Eduard Stiefel’e satıldı.

IBM’in ilk bilgisayarı
7 Nisan 1953’te  ilk ticari bilimsel bilgisayarı IBM, 701‘i piyasaya sürdü.

RAM’li ilk bilgisayar
MIT, 8 Mart 1955’te manyetik çekirdekli RAM ve gerçek zamanlı grafikler içeren ilk dijital bilgisayar olan devrim niteliğindeki bir bilgisayarı Whirlwind bilgisayarını tanıttı.

İlk transistörlü bilgisayar
Transistörler TX-O (Transistorlü Deneysel bilgisayar), 1956’da Massachusetts Institute of Technology’de gösterilen ilk transistorlü bilgisayar.

İlk masaüstü bilgisayar
1964’te ilk masaüstü bilgisayarı olan Programma 101, New York Dünya Fuarı’nda tanıtıldı. Pier Giorgio Perotto tarafından tasarlandı ve Olivetti tarafından imal edildi. Yaklaşık 44.000  adet bilgisayar, her biri 3.200 $ fiyat etiketi ile satıldı.

1968’de Hewlett Packard, herkese hitap edecek ilk masaüstü bilgisayar olarak düşünülen HP 9100A ürününü pazarlamaya başladı.

İlk kişisel bilgisayar
1975 yılında Ed Roberts, Altair 8800‘ü piyasaya sunduğunda “kişisel bilgisayar” terimini kullandı. İlk kişisel bilgisayar, 1971’de 750 $ ‘lık fiyat ile tanıtılan KENBAK-1 oldu.

İlk dizüstü veya taşınabilir bilgisayar
IBM 5100, Eylül 1975’te piyasaya çıkan ilk taşınabilir bilgisayardır. Bilgisayarın ağırlığı 25 kg dı.  Beş inç CRT ekran, teyp sürücüsü, 1.9MHz PALM işlemci ve 64KB RAM a sahipti. Resimde, Scientific America’nın Kasım 1975 sayısından alınmış bir IBM 5100 reklamı yer almaktadır.

Gerçekten ilk taşınabilir bilgisayar veya dizüstü bilgisayar, Nisan 1981’de piyasaya sürülen ve Adam Osborne tarafından geliştirilen Osborne I olarak kabul edilir. Osborne 10 kg ağırlığında, 5 inç ekran, 64 KB bellek, iki adet 5 1/4 “disket sürücüye, CP / M 2.2 işletim sistemini, bir modem içermekte ve 1.795 ABD Dolara satılmaktaydı.

IBM PC Bölümü (PCD) IBM taşınabilir bilgisayarını 1984 yılında piyasaya sürdü, bu bilgisayarın ağırlığı 13 kg dı. 1986 yılında IBM PCD, yeni dizüstü bilgisayarı, 5,5 kg ağırlığı olan PC Convertible’ı duyurdu. Son olarak, 1994’te IBM, entegre bir CD-ROM bulunan ilk dizüstü bilgisayarı IBM ThinkPad 775CD’yi tanıttı.
Paylaşın Bilgi Çoğalsın
Author Image

Hakkımızda
kamu-haber.blogspot.com yayın hayatına başladığı ilk günden itibaren. İlkeli ve tarafsız haber anlayışıyla siz değerli ziyaretçilerimiz için özel olarak tasarlanmıştır. Sitemiz hakkında her türlü istek öneri ve şikayetlerinizi hapsuyu[at]gmail.com adresine mail atarak iletebilirsiniz.

Benzer Haberlerimiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.kamu-haber.blogspot.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
TELİF HAKKI;

Sitemizde yer alan resimler google servisinden temin edilmektedir tüm hakları kendilerine aittir.Sitemizde bulunan videolar fragman niteliği taşımaktadır bu sebeple hiç bir yasal işleme tabi tutulamaz.Sitemizdeki filmler/videolar/Canlı TV Kanalları kesinlikle sunucularımız da barındırılmaz. Büyük video sitelerinden vk.com , youtube.com, dailymotion.com, facebook.com gibi sayfalardan alınmaktadır bu sebeple hiç bir sorumluluğu kabul etmemektedir.

Kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz! Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını düşünen hak sahipleri bilgi[at]kamu-haber.blogspot.com adresinden bize ulaşabilirler. Bizle iletişime geçilmesi halinde mücbir sebep olmazsa en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gerekli işlemler yapılacaktır.
kamu-haber.blogspot.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@kamu-haber.blogspot.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17