
Nuh peygamber zamanından geldiği de bilinmektedir.
Herkes aşurenin varoluş hikâyesinin Hz. Nuh tufanı ile başladığını bilmektedir.
Hz. Nuh, Hz. İdris peygamberden sonra kavmine gönderilen peygamberden biridir.
Aşurenin hikâyesi ise şu kıssaya dayanmaktadır:
Oğulları olan, Sam, Ham ve Yasef kendisine iman etmelerine karşın Kenan ve kavminden pek çok kimse ona inanıp iman etmez. 1000 seneden fazla Allah'ın emirlerini kavmine tebliğ etmesine karşın ne yazık ki çok zulme uğrar ve onların alaylarına maruz kalır.
Sonunda kavmini Allah'a şikâyet eder. Allah, Hz. Nuh'a çok büyük bir gemi yapmasını emreder. Ve ona yardım etmesi için Cebrail (as) kendisine yardımcı gönderir.
Hz. Nuh emre itaat ederek büyük bir gemi yapar ve kendisine iman eden ne kadar mümin varsa onları gemiye bindirir. Her cinsten birer çift hayvanı da yanlarına alır. Ve Allah sonunda büyük tufanı koparttır.
Gökten yağan yağmurlar ve yerden fışkıran sular bütün yeryüzünü kaplar.
Ten nur'un kaynaması ile gemi hareket eder. Sadece gemiye binen müminler kurtulur. Gemi aylarca suda kalır.
Bu zaman zarfında yanlarına aldıkları yiyecekler tükenmeye başlar. Geriye kalan yiyecekleri bir kazanda toplayarak bir çorba pişirmeye başlarlar.
O zamanda yapılmış çorbaya bugün Aşure diyoruz. Aşurenin hikâyesi de bir rivayete göre bu kıssaya dayanmaktadır.
Yüzyıllardan bu yana değişmeyen bir gelenek haline gelmiştir Aşure.
AŞURE
Malzemeler:
- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 1/2 su bardağı kuru fasulye
- 1/2 su bardağı nohut
- 3 su bardağı toz şeker
- 1/2 su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm
- 8 - 10 adet kuru kayısı
- 8 - 10 adet kuru incir
- 2 su bardağı ılık süt
Üzeri için :
- Ceviz içi
- Siyah dolmalık kuş üzümü
- Nar taneleri
Yapılışı:
- Aşurelik buğday, kuru fasulye ve nohudu iyice yıkadıktan sonra ayrı tencerelere koyup üzerlerine çıkacak kadar soğuk su koyup haşlanmaya bırakın.
- Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra tencerelerin altını kapatın. Kapakları kapalı vaziyette sabaha kadar bekletin.
- Ertesi gün buğday, fasulye ve nohudu yıkayıp süzdükten sonra hepsini büyük bir tencereye aktarın.
- Üzerine 12 su bardağı sıcak su ve ılık sütü ekleyip orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynatın.
- Kaynamaya başlayınca yıkanmış üzümleri, küp kesilmiş kuru kayısıları ve küçük kesilmiş kuru incirleri ekleyebilirsiniz. ( Aşureye koyu renk vermesin ve acılığı gitsin diye kuru incirleri doğradıktan sonra az bir suyla bir-iki taşım kaynattım rengi çıktıktan sonra suyunu süzdüm bu şekilde aşureye ilave ettim. )
- Kaynadıktan 15 dakika sonra toz şekeri ilave edin.
- Arada sırada karıştırarak tüm malzemeler yumuşayana dek pişirin.
- Aşurenin kıvamı, koyu kıvamlı çorba gibi olmalıdır. Bu nedenle sık sık karıştırılmalı, diğer yandan da ihtiyaç halinde azar azar sıcak su eklemelisiniz.
- Piştikten sonra aşureyi kaselere paylaştırın. Ve üzerlerini ben nar taneleri, kırılmış ceviz ve 5 dakika kadar soğuk suda bekleyip yumuşattığım ve iyice yıkayıp süzdürdüğüm dolmalık kuş üzümleri ile yaptım. Bu aşama sizin damak zevkinize ve hayal gücünüze kalmış. Tarçın ve hindistan cevizi, fındık, gül suyuda ekleyebilirsiniz.
- Soğuduktan sonra afiyetle yemeye hazırdır.
BON APPETİT...
AŞURENİN FAYDALARI
- Aşurede bulunan buğday, zihin yorgunluğuna ve sinir bozukluklarına iyi geliyor.
- En az 15 farklı besinin karışımıyla hazırlanan, içinde çok önemli kaynakları barındıran aşurede kurubaklagiller ve tahıl grubu üyeleri yer aldığı için bitkisel protein içeriyor.
- Hayvansal gıdalar yer almadığı için kolesterol de bulunmuyor.
- İçeriğindeki maddeler sayesinde anne sütünü arttırıyor ve yüzdeki lekeleri gideriyor.
- Aşuranin üstünü süslemek için kullanılan badem zihin yorgunluğunu atmaya yardımcı oluyor.
- Kuru baklagiller, incir, kuru kayısı gibi bağırsak hareketlerini hızlandıran besinler bulunduğu için kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi geliyor.
- B2, B1, C, A vitamininin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içeriyor.
- Fasulye, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu amino asitler açısından mükemmel bir denge oluşturuyor.
- Aşure yapılırken şeker yerine bal veya pekmez konulursa kalorisi azaltılmış oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder