Son Dakika

Rusya ve Türkiye müşterek uzay laboratuvarı ve Akdeniz üssü kurabilir

Rusya’nın savunma sanayi şirketi Rostek’in Türkiye ile ortak 5. nesil savaş uçağı üretiminin istişare edildiğine dair haberlerden sonra Rusya’nın Federal Askeri-Teknik İşbirliği Kurumu (FSVTS), Türkiye’ye savaş helikopterleri sevkiyatı için de masaya oturmaya hazır olduğunu belirtti. Bundan birkaç gün önce ise Rus firması IRKUT, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ/TAI) ile sivil havacılık alanında da ortak üretimi öngören stratejik işbirliği ve ortaklık mutabakat metnini imzaladı.


Böylece, Rusya ile Türkiye arasında gelişen askeri ve sivil havacılık ve uzay alanındaki işbirliğinin yeni bir döneme girmiş olduğunu söylemek mümkün. İmzalanan belgeler ve varılan mutabakatlar da sadece bir başlangıçtır.

Bundan sonraki süreci ve bu işbirliği alanında görünen ufukları Hava Harp Akademisi ve Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın ile konuştuk.

Rusya ile Türkiye arasında havacılık alanında son dönemde yaşanan açılımları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye ve Rusya arasındaki havacılık ve uzay işbirliği bugün başlamış bir hadise değildir. Soğuk Savaş’tan sonra Türkiye, Rusya’nın Mi-8 helikopterlerini almış ve halihazırda da Türk ordusunun envanterinde bu helikopterlerin bir kısmı kullanılmaktadır. Ayrıca Türkiye’de çok yaygın bir şekilde Rusya’nın yangın söndürme helikopterleri de kullanılıyor.

Bilindiği gibi Rusya, Sovyet döneminden beri dünya havacılığına yön veren en önemli süper devletlerden biridir. Gerek jet uçak sanayisinde gerekse kıtalararası balistik füzeler ve uzay araştırmalarında dünya şampiyonu olan ve uzaya ilk uyduyu fırlatan bir Rus havacılık endüstrisinden bahsediyoruz. Burada iki husus çok önemli. Birincisi, Rusya’nın çok gelişmiş bir know-how birikimine sahip olması, ikincisi ise Rusya’nın çok ileri bir altyapıya sahip olması.

Öte yandan Soğuk Savaş’tan sonra Rusya’nın silah pazarını arttığını görüyoruz. Şimdi buradaki hadise, Rusya eski komünist ülkelere birtakım silahlar satarak para kazanamıyordu. Ama bugün Rus havacılık şirketleri kaliteyi arttırmak suretiyle uçaklarını dünya çapında satabilmektedirler. Bu fevkalade önemli ve bugün NATO’nun pekçok ülkesi Rus Mig-29 uçaklarını, avcı ve bombardıman uçakları olarak kullanmaktadır. Sivil havacılığa gelince TAI’nin Rusya ile birlikte yapacağı yeni ulaştırma uçağının Türkiye’nin havacılık endüstrisine büyük bir katkı yapacağından eminim. Bu fevkalade önemli bir adım. Çünkü eğer Rusya ve Türkiye ortak ulaştırma uçağı üretebilirse, ikisinin de bunu satabileceği pazar, Orta Doğu’dan Uzak Doğu’ya kadar çok geniş bir coğrafyayı kapsar.

Ayrıca Türkiye’nin yüksek irtifa ağır bombardıman beşinci jenerasyon uçaklarına ihtiyacı olduğu bilinmektedir. 2023’te Türkiye’nin ilk kendi savaş uçağı olacaktır. Bunun için de İngiltere’den motor almaktadır. Ayrıca Türkiye NATO’dan 100 adet F-35 alacaktır. Fakat Türkiye’nin ortalama uçak ihtiyacı, 500 ile 1000 arasındadır. Ve Türkiye’nin etrafındaki kriz noktaları düşündüğümüzde Türk Hava Kuvvetleri’nin eskiyen F-4 Phantom ve F-5 uçakları yerine yaklaşık 400 adet bir uçak alımı potansiyeli vardır. Bu bakımdan eğer Türkiye ile Rusya, bu yeni beşinci nesil ağır bombardıman uçaklarında anlaştıkları takdirde Türk Hava Kuvvetleri bunları, hem istihbarat ve keşif amaçlarıyla, hem yüksek irtifa önleme işlevinde, hem de orta menzilli bombardıman görevlerinde kullanabilir.

Tabi bütün bunların yapılması için her iki tarafın kararlılığın ekonomik olarak da desteklenmesi gerekir. Her iki tarafın yatırımlarını, hem insan olarak hem de sermaye olarak ortaya koydukları takdirde Türk-Rus havacılık endüstrisinin ben çağ atlayabileceğini düşünüyorum.

Peki bundan sonra iki ülke arasında havacılık teknolojileri alanındaki işbirliği nasıl gelişecek? Somut olarak ne gibi proje ve adımlara imza atılabilir?

Türkiye’nin, özellikle S-400 füze savunma sistemlerinden sonra S-500’lere de bir şekilde talip olması, Soğuk Savaş’tan sonra bir NATO üyesi olan Türkiye ile Rusya arasındaki stratejik işbirliğinin geldiği noktayı göstermektedir. Peki havacılık alanındaki projeler içerisinde hangileri daha öne çıkabilir diye baktığımızda bilindiği üzere Türkiye, Kamov helikopterleriyle çok uzun bir süre ilgilenmişti. Özellikle Ka-50 ve Ka-52 son derece başarılı helikopterler olup dünya standartlarında bir taarruz helikopteri olduğunu muharebe alanında göstermiştir. Türkiye de kendi helikopterini yapmıştı. Fakat motorda bir sıkıntı vardı. Dolayısıyla eğer “Russian Helicopters” şirketi ile Türkiye hem aviyonik hem de silah sistemleri konusunda Kamov’un yeni bir modeli üzerinde anlaşabilirlerse ve motorları da Rusya tarafından yapılırsa bu yeni silah sistemlerini Rusya ve Türkiye ortaklaşa olarak üretebileceğini düşünüyorum.

Fakat burada iki önemli husus var. Birincisi, NATO’nun iki ülke arasında havacılık alanında gelişen işbirliğine karşı çıkabileceğini düşünüyorum. Fakat Türkiye’nin, NATO ile yaşanan S-400 füze krizinde olduğu gibi, kararlılığını gösterecektir. Türkiye, egemen bir ülke olarak artık kim kendisine teknoloji verir ve ortak üretime katılırsa, İngiltere motoru örneğinde olduğu gibi, onunla uçak ve silah yapmaya hazırdır. Rusya, dünya pazarında çok önemli bir aktördür. Ve Rusya-Türkiye işbirliği, hem iki ülkeye hem de dünya barışına büyük katkılar sağlayabileceğini düşünüyorum. Bu bakımdan bu gelişen işbirliğinin ben hem tarihi hem stratejik olarak çok önemli olduğunu düşünüyorum.

İkinci husus da, Türk mühendislerinin Rusya’da, Rus mühendislerinin de Türkiye’de eğitilmeleri çok önemli bir hadisedir. Bunun sağlanması gerekir.
Ülkelerin kararlılığı devam ederse ve karşılıkı eğitim sağlanabilirse zamanla Türk astronotlarının Ruslarla beraber havacılık ve uzay alanlarındaki müşterek laboratuvar çalışmalarını uzayda da yapabileceklerini şimdiden söyleyebilirim.

Ayrıca iki devlet ortaklaşa olarak uçak gemisini da yapabilir. Akdeniz’de beraber işbirliği yapabiliriz. Türkiye Rusya’ya üs de verebilir bu konuda.
Türkiye artık hiçbir sözde müttefikinin ambargosuyla karşı karşıya gelmek istemiyor. Kendi silahını kendisi yapmak ve ortak dünya pazarına satmak istiyor.

Bu konuda Rusya ile işbirliğine Türkiye kararlıdır. Her iki ülke kazan-kazan ikili projeleriyle çok büyük işler yapabileceğine inanıyorum.

https://tr.sputniknews.com/columnists/201711161031021437-rusya-turkiye-s-400-s500-silah-putin-erdogan/
Author Image

Hakkımızda
kamu-haber.blogspot.com yayın hayatına başladığı ilk günden itibaren. İlkeli ve tarafsız haber anlayışıyla siz değerli ziyaretçilerimiz için özel olarak tasarlanmıştır. Sitemiz hakkında her türlü istek öneri ve şikayetlerinizi hapsuyu[at]gmail.com adresine mail atarak iletebilirsiniz.

Benzer Haberlerimiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.kamu-haber.blogspot.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
TELİF HAKKI;

Sitemizde yer alan resimler google servisinden temin edilmektedir tüm hakları kendilerine aittir.Sitemizde bulunan videolar fragman niteliği taşımaktadır bu sebeple hiç bir yasal işleme tabi tutulamaz.Sitemizdeki filmler/videolar/Canlı TV Kanalları kesinlikle sunucularımız da barındırılmaz. Büyük video sitelerinden vk.com , youtube.com, dailymotion.com, facebook.com gibi sayfalardan alınmaktadır bu sebeple hiç bir sorumluluğu kabul etmemektedir.

Kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz! Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını düşünen hak sahipleri bilgi[at]kamu-haber.blogspot.com adresinden bize ulaşabilirler. Bizle iletişime geçilmesi halinde mücbir sebep olmazsa en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gerekli işlemler yapılacaktır.
kamu-haber.blogspot.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@kamu-haber.blogspot.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17