Son Dakika

Fren Balatası Ne Zaman Değişir? Balata nedir?


Balata Nedir? Ne İşe Yarar?
Fren balataları fren sisteminde pedala basıldığında diske veya kampanaya sürtünerek, aracın yavaşlamasını sağlayan parçalardır. Kampanalı frenlerde balatalar pabuca perçinlenmiş veya yapıştırılmıştır. Disk balatası ise balata taşıyıcısına yapıştırılmıştır.

Disk fren balatalarında, tam ortada bir yarık çizgi bulunur; bu yarık çizgi balatanın aşınma limitini 
gösterir, yani balatayı söküp baktığınızda bu çizgi yok olmuşsa değiştirmeniz gerektiğini anlarsınız, ayrıca bu yarıktan aşınmayla oluşan balata tozlarının kaçması da sağlanır.

Disk fren balatasının hemen arkasında, pistonla balata arasında bir sac parça (gürültü şimi-pulu) bulunur, bu parça frenlemede sesin azaltılması içindir. Yine balatanın montajında çeşitli yay ve klipsler vardır, bu klipsler de balatanın sessiz ve rahat çalışması için kullanılır. Balata klips ve yayları paslanmışsa, çok az miktarda gres yağı sürülebilir, kesinlikle balataya gres yağı bulaşmamalı-taşmamalıdır, böyle olursa frenler tutmaz.

(Balata ve Balata Sensörü)

Fren  Balatası Ne Zaman Değişir? (Balata Ömrü)
Fren balatasının değişim zamanı tamamen aracın kullanım biçimine bağlıdır. Bununla birlikte genellikle 40 - 50.000 km’de bir balataların değiştirilmesi gerekir.

Fren balatasının ömrünü kısaltan durumlar, sürekli şehir içi araç kullanımı, sürekli dur-kalk yapılması, agresif sürüş tarzı, ani hızlanma ve yavaşlamalar, gereksiz fren pedalına basılması, sürekli yokuşlu yollarda araç kullanımı gibi durumlardır.

Ayrıca otomatik vitesli araçların fren balataları, manuel araçlara göre daha çabuk aşınır, bunun sebebi aracın hız kontrolünün daha fazla fren pedalıyla yapılmasıdır.

Bazen balata sağlamken frenin tutmadığı görülebilir, yani balata daha aşınmamışken fren zayıflamıştır, bu durum düşük kaliteli balata kullanımından kaynaklanır genellikle. Aşırı ısınan balatanın yüzeyi camlaşır ve parlar, sürtünme katsayısı düşer, artık diske sürtündüğünde diski yavaşlatamaz. Balata yanması veya camlaşması durumlarında da balatanın değiştirilmesi gerekir.

Balatanın Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Fren balatası bittiğinde frene basıldığında metalik bir sürtünme sesi duyulur ve frenler artık daha zayıf tutar. Disk fren balatalarında, balatanın bittiği anlaşılsın diye genellikle balata aşınma ikaz parçası veya yeni model araçlarda balata sensörü kullanılır.

Balata kalınlığı genellikle 2 – 2,5 mm’ye düştüğünde değiştirilmesi gerekir.

Balata aşıntı ikaz yayı (gürültü-ses sensörü), küçük metal bir sac parçadır, balata taşıyıcısına sabitlenmiştir ve tırnağı 2,5 milimetre çıkıntı şeklinde balatanın yanında bulunur. Balata aşınıp inceldiğinde, artık frene basıldığında bu metal çıkıntı diske sürter ve tiz bir ses çıkarır, sürücü bu sesten balatanın bittiğini anlar.

(Balata aşınma ikaz parçası)

Balata Sensörü Nasıl Çalışır?
Yeni nesil araçlarda (genellikle üst sınıf) balatanın bittiğini gösteren balata sensörleri kullanılmaktadır. Balata aşınıp bittiğinde, sürücü gösterge panelinde balata aşınma ikaz lambası yanar. Balata sensörünün çalışma prensibi şu şekildedir: balataya sensör soketi bağlanmıştır, aslında basit bir iletken tel balatanın içerisine yerleştirilmiştir, bu telden bir sinyal voltajı geçirilir, balata aşınıp bittiğinde bu iletken tel diske sürterek kopar ve devre açılır, yani kopan bakır telden artık akım geçmez. ECU, bu voltaj kesintisini algılar ve balatanın bitmiş olduğu bilgisini sürücüye ikaz ışığı veya yazılı mesajla gösterge panelinden iletir. Balata değiştirildiğinde bu sensör de yenilenir (modele göre farklı uygulamalar olabilir).


(Balata Sensörü)


(Balata İkaz Lambası)

İyi bir balatada bulunması gereken özellikler nelerdir?
*Balatalar yüksek sürtünme katsayısına sahip olmalıdır ve bu sürtünme katsayısını geniş sıcaklık değerleri aralığında muhafaza edebilmelidir. (Sıcaklık arttıkça sürtünme katsayısı düşer).
*Yüksek sıcaklıklara dayanıklı olmalıdır (yaklaşık 800 oC’ye kadar dayanabilir)
*Aşınmaya karşı uzun süre dayanmalıdır, yavaş aşınmalıdır ve kullanım ömrü uzun olmalıdır, fakat aynı zamanda diske zarar vermemelidir.
*Balatalar sürtünürken ses yapmamalıdır (en azından aşırı tiz ses)
*Yüksek sıcaklıklarda camlaşarak, frenleme yaptırma özelliğini (sürtünme katsayısını) kaybetmemelidir.
*Su, toz, pislik vb. yabancı maddelere karşı dayanıklı olmalıdır.

Fren Balatasında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Fren balataları; çelik yünü, bakır tozu, grafit, reçine, demir oksit alüminyum oksit, mika tozu, barit, Hindistan cevizi unu gibi malzemelerden oluşur. Bu malzemelerin bir kısmı sürtünme katsayısını ve dayanımı arttırırken, bir kısmı dolgu ve yapıştırıcı özellikleri sebebiyle kullanılmaktadır. Eskiden kullanılan asbest sağlığa zararlı olduğundan artık kullanılmamaktadır, bunun yerine organik malzemeler kullanılmaktadır.
Author Image

Hakkımızda
kamu-haber.blogspot.com yayın hayatına başladığı ilk günden itibaren. İlkeli ve tarafsız haber anlayışıyla siz değerli ziyaretçilerimiz için özel olarak tasarlanmıştır. Sitemiz hakkında her türlü istek öneri ve şikayetlerinizi hapsuyu[at]gmail.com adresine mail atarak iletebilirsiniz.

Benzer Haberlerimiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.kamu-haber.blogspot.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
TELİF HAKKI;

Sitemizde yer alan resimler google servisinden temin edilmektedir tüm hakları kendilerine aittir.Sitemizde bulunan videolar fragman niteliği taşımaktadır bu sebeple hiç bir yasal işleme tabi tutulamaz.Sitemizdeki filmler/videolar/Canlı TV Kanalları kesinlikle sunucularımız da barındırılmaz. Büyük video sitelerinden vk.com , youtube.com, dailymotion.com, facebook.com gibi sayfalardan alınmaktadır bu sebeple hiç bir sorumluluğu kabul etmemektedir.

Kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz! Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını düşünen hak sahipleri bilgi[at]kamu-haber.blogspot.com adresinden bize ulaşabilirler. Bizle iletişime geçilmesi halinde mücbir sebep olmazsa en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gerekli işlemler yapılacaktır.
kamu-haber.blogspot.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@kamu-haber.blogspot.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17