Mangal Yakmanın Püf Noktaları
Havaların güzelleşmesi ve baharın gelmesiyle hepimiz piknik ve mangal hayalleri kurmaya çoktan başladık bile. Mangal yakmak geleneksel olarak çoğu kişi tarafından seviliyor. Fakat mangal yakarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.
Hem doğru pişirmeyi hem de sağlık koşullarına uygun bir mangal keyfi yapmayı bilmek
gerekiyor.
İşte mangal yakarken dikkat etmeniz gereken püf noktalar;
• İlk olarak kömürü mangala doğru şekilde yerleştirmelisiniz. Kömürü piramit şeklinde ızgaranın içine koyabilirsiniz.
• Mangalı yakmak için ispirto ve gaz gibi yanıcı maddeler kesinlikle kullanmayınız. Mangalı yakabilmek için mangal çıraları, tahta parçaları veya gazete kağıtlarını kullanabilirsiniz.
• Mangalı yaktıktan sonra etleri üzerine hemen koymayın. Kömürlerin tamamen korlaşmasını bekleyin ve oluşturduğunuz piramiti mangalın her yanına dağıtın.
• Kömürlerin üzeri tamamen beyaz külle kaplanmaya başladığı zaman etleri mangala koyabilirsiniz.
• Dumanı azaltmak için yağlı et parçalarının fazla yağlarını kağıt peçete ile silebilirsiniz.
• Eğer mangala gideceğiniz bir gün önceden belliyse etlerinizi soslu yağda bir gece bekletin. Tadı çok daha fazla lezzetli olacaktır.
• Mangal ateşiniz azaldığında üzerine bir tutam tuz dökerek ateşi canlandırabilirsiniz.
• Pişireceğiniz yiyeceğe göre ızgaranın ölçüsünü ayarlamalısınız. Bazı yiyecekler ateşe daha yakın bazıları ise daha uzak pişmek isteyebilir.
• Etlerin her iki tarafının da eşit kızarmasına özen gösterin… Daha rahat edebilmek için cızbız tavasını kullanabilirsiniz.
• Mangaldaki ete duman kokusunun sinmemesi için yıkadığınız bir elma veya bir parça limon kabuğunu ateşe atabilirsiniz.
• Etin pişme süresinin sonuna doğru ateşe atacağınız birkaç sap biberiye de ete farklı ve lezzetli bir tat verebilir.
• Etlerden ateşe düşen yağlar bazı zamanlarda alevlenmeye sebep olabilir. Böyle zamanlarda elinize ateşi söndürmeyecek kadar su alıp ateşe doğru serperseniz alevlenme sona ermiş olacaktır.
Havaların güzelleşmesi ve baharın gelmesiyle hepimiz piknik ve mangal hayalleri kurmaya çoktan başladık bile. Mangal yakmak geleneksel olarak çoğu kişi tarafından seviliyor. Fakat mangal yakarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var.
Hem doğru pişirmeyi hem de sağlık koşullarına uygun bir mangal keyfi yapmayı bilmek
gerekiyor.
İşte mangal yakarken dikkat etmeniz gereken püf noktalar;
• İlk olarak kömürü mangala doğru şekilde yerleştirmelisiniz. Kömürü piramit şeklinde ızgaranın içine koyabilirsiniz.
• Mangalı yakmak için ispirto ve gaz gibi yanıcı maddeler kesinlikle kullanmayınız. Mangalı yakabilmek için mangal çıraları, tahta parçaları veya gazete kağıtlarını kullanabilirsiniz.
• Mangalı yaktıktan sonra etleri üzerine hemen koymayın. Kömürlerin tamamen korlaşmasını bekleyin ve oluşturduğunuz piramiti mangalın her yanına dağıtın.
• Kömürlerin üzeri tamamen beyaz külle kaplanmaya başladığı zaman etleri mangala koyabilirsiniz.
• Dumanı azaltmak için yağlı et parçalarının fazla yağlarını kağıt peçete ile silebilirsiniz.
• Eğer mangala gideceğiniz bir gün önceden belliyse etlerinizi soslu yağda bir gece bekletin. Tadı çok daha fazla lezzetli olacaktır.
• Mangal ateşiniz azaldığında üzerine bir tutam tuz dökerek ateşi canlandırabilirsiniz.
• Pişireceğiniz yiyeceğe göre ızgaranın ölçüsünü ayarlamalısınız. Bazı yiyecekler ateşe daha yakın bazıları ise daha uzak pişmek isteyebilir.
• Etlerin her iki tarafının da eşit kızarmasına özen gösterin… Daha rahat edebilmek için cızbız tavasını kullanabilirsiniz.
• Mangaldaki ete duman kokusunun sinmemesi için yıkadığınız bir elma veya bir parça limon kabuğunu ateşe atabilirsiniz.
• Etin pişme süresinin sonuna doğru ateşe atacağınız birkaç sap biberiye de ete farklı ve lezzetli bir tat verebilir.
• Etlerden ateşe düşen yağlar bazı zamanlarda alevlenmeye sebep olabilir. Böyle zamanlarda elinize ateşi söndürmeyecek kadar su alıp ateşe doğru serperseniz alevlenme sona ermiş olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder