
Daha önce 32 saatlik KOSGEB sertifikası alan girişimcilerin desteklerden faydalanabilmeleri için KOSGEB’ başvurmaları gerekiyordu.
KOSGEB Başkanı Biçer, Girişimcilik Destek Programı hakkında konuştu. Ülkemizde girişimciliğin yaygınlaşması ve başarılı işletmelerin kurulmasını hedeflediklerini söyleyen Sayın Biçer iş kurma konusunda girişimcilerin bilgi sahibi olmalarını, iş kurma dükkan açma sürecinde üzerine düşen sorumlulukların farkında olmaları ve KOSGEB iş planı hazırlama konusunda yeterli deneyim ve bilgi sahibi olmaları yönünde Girişimcilik Destek Programı içerisinde Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinin devam ettiğini anlattı.
Sayın Recep Biçer, KOSGEB Girişimcilik Destek Programında girişimcileri ilgilendiren önemli bir düzenleme yapıldığını açıklayarak 01.02.2017 tarihi itibari ile KOSGEB eğitimine katılan ve sertifikasını alan yeni işyeri açmak isteyen girişimcilerin, programdan yararlanabilmeleri için KOSGEB’e başvuru yapma şartını yürürlükten kaldırıldığını ifade etti.
Bu düzenleme ile artık KOSGEB girişimcilik destek programı ile 50 bin lira hibe 100 bin lira 0 faizli krediden yararlanmak isteyen vatandaşların 32 saat sürmekte olan kurslara katılması ve sertifikalarını almaları yeterli oluyor.
Düzenleme ile sertifikasını alan girişimci, İşyeri açmadan önce hemen KOSGEB kredi başvurusu yapabiliyor.
Kendi iş yerini açmadan önce iş kurmak isteyen esnaf adayları;
* 2 bin lira işletme kuruluş geri ödemesiz desteğinden,
* Makine ve teçhizat alımları için 18 bin lira hibeden,
* İşletmenin diğer tüm giderleri için 30 bin lira hibeden,
* Sabit yatırım içinde 100 bin lira sıfır faizli krediden yararlanabilecek.
Sayın Recep BİÇER KOSGEB’in bu uygulaması hakkında detayları da anlattı.
KOSGEB bundan sonra bünyesinde kurulan kurullar tarafından işletmesini kurmadan önce KOSGEB müracatı yapan girişimcilere başvuru formu doldutturacak ve bu formda işletmelerin bilgileri yer alacak. Kosgeb kurulacak iş yerinin kar oranı, sürdürülebilirliği, sektördeki yeri gibi konularını bu formla değerlendirecek ve girişimcilere işyerinin açılması konusunda olumlu veya olumsuz sonucu bildirecek.
Bu aşama sonrasında KOSGEB işyeri açma kredisi için başvurusu onaylanan girişimcilerin 90 gün sürecinde işletmesini kurmaları, KOSGEB veritabanına kayıt yaptırmaları ve taahhütname imzalamaları gerekiyor. 90 gün sürecinde bu işlemleri yapmayan esnaf adayları desteklerden faydalanamıyor ve başvuruları reddediliyor.
2017 yılında Girişimci Destek Programı kapsamında ödemeler aşağıda ki görselde ki miktarlara programa göre yapılıyor. 1 ve 2 bölgelerin ödemeleri %60 oranında iken 3, 4, 5 ve 6. bölgeler de ki ödeme miktarı ise %70 oranındadır.
Yeni uygulamaya göre KOSGEB işyeri açma kredisi için girişimcilerin Üç başvuru hakları var. Üç kez başvuru yapan girişimcinin talebi reddedilirse, Girişimci Destek Programından yararlanamıyor. Başvurusu kabul gören girişimci için destek programı aşamaları başlıyor ve her girişimci bu programdan en fazla bir kez yararlanabiliyor.
KOSGEB’den sertifika alan ve bugün yapılan değişiklikten sonra yeni işyeri açan girişimciler KOSGEB’ e başvuruda bulunarak 31.12.2017 tarihine kadar bu programdan yararlanabileceklerini söyledi. 31.12.2017 tarihinden sonra işletmelerini açmadan önce başvuru yapan kişilere onay verileceğini de ifade etti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder