Son Dakika

2017’DE UZAYDA NELER YAŞANACAK?

Uzay ile ilgilenenler için 2017 yine heyecan dolu bir yıl olacak. Cassini uzay aracı, Satürn’ün halkalarına girecek, çok sayıda meteor yağmuru ve tutulma yaşanacak. İşte 2017 yılında uzayda yaşanacaklar…


Bu yıl tüm gözler Satürn'de olacak. Cassini uzay aracının, Dünya'ya Satürn'ün halkalarını içeren muhteşem fotoğraflar
göndermesi bekleniyor. 15 Eylül 2017, Cassini'nin Satürn'e yönelip bulut kuşaklarının arasına girdiği gün olacak.
Cassini 2004 yılından bu yana, suni bir uydu olarak Satürn yörüngesinde dönüyor. Uzay aracı hemen her gün gezegenin, halkaları ve uydularının eşsiz fotoğraflarını çekip, veri toplayıp Dünya'ya gönderiyor. 1997 yılında uzaya gönderilen Cassini, 7 yıllık uçuş sonrası Satürn'e ulaşmıştı. 13 yıldırsa yörüngede. Bu planlanandan çok daha uzun bir süre…
"Dinozor” sondanın son görevi
Cassini uzay aracı aslında bir "dinozor” sonda olarak kabul ediliyor. NASA'nın Güneş Sistemimizi keşfetmek için milyarlarca dolarlık misyonlar planladığı dönemlerden kalma. Jüpiter etrafında yıllardır dolanan Voyager ve Galileo uzay araçları da bu kategoride. Cassini'nin içindeki tüm aletlerin hala sürpriz bir şekilde çalıştığı kaydediliyor. Sonda misyonunu tamamlamadan önce, son bir gösteri yapacak. Halkaların içine girecek olan Cassini, gaz, toz ve buz parçacıklarını yakalayıp analiz edecek ve tabii yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekecek. Eylül ortasında ise sinyalleri sona erecek, tıpkı Eylül ayında Avrupa'nın kuyruklu yıldız misyonunun sona ermesinde olduğu gibi gözyaşları akacak…
"Çevre koruma” amaçlı düşüş
Bilim insanları aslında misyonun daha uzun süre devam ettirilmesi taraftarı. Ancak aracın yakıtı bitmek üzere, dolayısıyla güzergâh için kontrollü düzenlemeler yapmak çok zorlaştı. Cassini'nin kontrolsüz bir şekilde Satürn'ün uydularından birine düşmesi istenmiyor. Bu uydulardan iki tanesi çok özel: Yoğun bir atmosfere sahip olan Titan ve buzlarla kaplı yüzeyinin altında büyük bir okyanus bulunan Enceladus. Enceladus'taki okyanusta basit yaşam formlarının da bulunabileceği tahmin ediliyor. Aracın kontrolsüz şekilde düşmesiyle Cassini'de hala bulunabileceği düşünülen Dünya mikroplarının uydulara bulaşmasından endişe ediliyor. Bu nedenle NASA, Cassini'nin hedef gözetilerek düşürülmesine karar verdi.
ABD uzaya geri mi dönüyor?
Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), 2017 yılında da Dünya etrafında dönmeye devam edecek. Altı ayda bir ekibin değişmesi şeklinde rutin programını sürdürecek. Alman astronot Alexander Gerst, 2018 yılında yeniden istasyona uçacak. Ancak 2017 yılının sonuna doğru NASA'nın talimatıyla ISS'e tedarikleri üstlenecek olan özel SpaceX firması, ISS'e yeni uzay aracını gönderecek. Şu ana dek sadece Dragon uzay aracı ISS'e tedarikleri ulaştırıyordu. 2011 yılında mekik programını sonlandıran ABD'nin böylece yeniden astronotları -Alman uzay yolcuları da dahil- doğrudan Florida'daki Cape Canaveral Üssü'nden ISS'e gönderebilecek durumda olacağı düşünülüyor. Şu anda uçuşlar sadece Baykonur'daki Rus Uzay Üssü'nden yapılıyor.
Yeni ABD hükümetinin uzay politikası
SpaceX, 2017 yılında yeni bir zorluğu daha üstlenecek: Yıl ortasında ilk kez Falcon Heavy roketini fırlatacak. Bu roketin, firmanın Mars'a yolculuk gibi planlarında kullanılmasında bekleniyor. 2017, ABD'de ticari uzay uçuşları için belirleyici bir yıl olacak. Uzmanlar, yeni ABD hükümetinin ne tür bir uzay politikası izleyeceğini merakla bekliyor. Barack Obama, 2009 yılında göreve başladığında NASA'yı sert bir rota değişikliğine zorlamıştı.
Venüs, Jüpiter, Satürn… Peki ya Mars?
2017, iyi bir Venüs yılı. Komşu gezegen, Ocak ve Şubat aylarında gökyüzünde parlak bir gece yıldızı gibi görülecek. Nisan ayından itibarense altı ay boyunca sabah yıldızı gibi görülecek. 2016'da gökyüzünde göze çarpan bir gökcismi olarak görülen Mars, 2017'de biraz mola verecek. Ancak Jüpiter daha dikkat çekici olacak. Gece yarısından sonraki saatlerde gözlemlenebilecek. Satürn Orta Avrupa için çok derinlerde kalsa da güney yarımkürede gayet net gözlemlenecek. Satürn en iyi konuma Haziran ortasında ulaşacak. Satürn'e her baktığınızda Cassini uzay aracını da düşünün… En azından Eylül ayına kadar…
Daha az ay ışığında yıldız kayması
Ay parlak ışığıyla çok sayıda meteoru aydınlatırken, 2016 yılından farklı olarak, 2017 iyi bir "yıldız kaymaları yılı” olacak. 10-14 Ağustos arası Perseid meteor yağmuru, 16-19 Kasım arasında Leonid, 11-14 Aralık arasında ise İkizler (Geminid) meteor yağmuru yaşanacak. Perseid yağmuru döneminde Ay göktaşlarını yeterince aydınlatacak olsa da Leonid ve Geminid döneminde yeniay olduğundan yeterince ışık vurmayacak. 2017 yılında meteor hayranları dilek tutmak için çok fazla şansa sahip olacak.
ABD karanlığa gömülecek
Astronomik açıdan bu yılın en önemli anı 21 Ağustos'ta ABD'de gözlemlenecek olan tam Güneş tutulması. Oregon'dan Georgia'ya kadar maksimum 2 dakika 40 saniye boyunca gündüz geceye dönecek. Bu tutulma tüm Kuzey ve Orta Amerika'da da kısmen gözlemlenecek. Daha öncesinde 26 Şubat'ta ise Güney Amerika ve Afrika'nın bazı bölümlerinde tutulma meydana gelecek. Ay tam Güneş'in önünde olacak. Ancak Güneş'i tamamen kaplayacak kadar büyük olmadığından bir parça güneş ışığı sızacak.
Ay kısmen hayal kırıklığı yaratacak
2016 yılında izlemesi güzel olan Ay tutulması hiç yaşanmadı. 2017’de de durum farklı değil. 7 Ağustos’ta kısmi bir Ay tutulması meydana gelecek. Bu tutulma özellikle Avustralya ile Asya, Afrika ve Avrupa'nın büyük bölümlerinde gözlemlenecek.
2018 yılında da uzay yolcukları açısından heyecan verici projeler var. Örneğin Hubble uzay teleskopunun halefi yola çıkacak.
©Deutsche Welle Türkçe
Dirk Lorenzen
Author Image

Hakkımızda
kamu-haber.blogspot.com yayın hayatına başladığı ilk günden itibaren. İlkeli ve tarafsız haber anlayışıyla siz değerli ziyaretçilerimiz için özel olarak tasarlanmıştır. Sitemiz hakkında her türlü istek öneri ve şikayetlerinizi hapsuyu[at]gmail.com adresine mail atarak iletebilirsiniz.

Benzer Haberlerimiz:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İnd | Ping | Bing | Ping 2 | Feedburner | Auto Ping | Yandex Memurlar Kamu personeli memur adayları sağlık personeli meb personeli memur alımı kamu personeli alımı KPSS ve sınav haberleri Memurlar Haber sitesi Memur alımı, memur maaşları, memurlar için haberler, öğretmen haberleri, öğretmen atamaları, memur zamları, 4c, 4b, iş ilanları, memur ilanları, kpss haberleri Memur Site'de
Bedava MP3 Download, MP3 indir, Ücretsiz MP3, Dangerous MP3, Dangerous MP3Yerli ve yabancı hd film izle, Türkçe dublaj ve alt yazı seçenekleri ile en güncel filmleri 1080p kelimeleriyle sitemize gelenler için uyarıdır. Sitemizde hiçbir MP3 ve Full Film bulunmamaktadır! Sadece bazı sitelerden dış bağlantı alınarak tanıtım amaçlı bir kaç şarkı bulunabilir. Lütfen sanata ve sanatçıya saygı için korsan müziğe hayır! Internetten mp3 yüklemek yerine onların kaset ve cd'lerini alarak destek olalım.
Günümüzün en büyük hobilerinden birisi hiç kuşkusuz TV izlemektir. Canlı TV sitemiz TV izlemeyi siz kullanıcılarına kolaylaştırmak için kurulan bir platformdur. Sitemizde tüm kanalları kesintisiz ve donmadan rahatlıkla izleyebilirsiniz.
aktüel, ürünler, kataloğu, broşürü, insert, indirim, kampanya, promosyon, a101, bim, şok, market,aktuel katalogu
YASAL UYARI;

Sitemizde yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum,analiz ve tavsiyeler, yorum,analiz ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun ve doğru sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.kamu-haber.blogspot.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir.
Sitemizde yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı değildir. Sizlere aktardığımız bilgiler, tavsiye niteliğinde olup reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Sitemizdeki bilgiler hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmamalıdır. Sitemizdeki bilgileri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışınız. Sağlık problemlerinizin temelinde yatan sorunu ancak doktorunuza muayene olarak bulabilirsiniz. Bu bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen Kullanıcılar ve Üyelere aittir. Bilgilerin yanlış anlaşılmasından ve buna bağlı olarak doğabilecek mağduriyetten sitemiz yasal sorumluluk altında değildir, siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız.
TELİF HAKKI;

Sitemizde yer alan resimler google servisinden temin edilmektedir tüm hakları kendilerine aittir.Sitemizde bulunan videolar fragman niteliği taşımaktadır bu sebeple hiç bir yasal işleme tabi tutulamaz.Sitemizdeki filmler/videolar/Canlı TV Kanalları kesinlikle sunucularımız da barındırılmaz. Büyük video sitelerinden vk.com , youtube.com, dailymotion.com, facebook.com gibi sayfalardan alınmaktadır bu sebeple hiç bir sorumluluğu kabul etmemektedir.

Kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz! Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını düşünen hak sahipleri bilgi[at]kamu-haber.blogspot.com adresinden bize ulaşabilirler. Bizle iletişime geçilmesi halinde mücbir sebep olmazsa en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gerekli işlemler yapılacaktır.
kamu-haber.blogspot.com haber, yorum ve reklam için - İletişim: reklam@kamu-haber.blogspot.com
OcakŞubatMartNisanMayıs Haziran Temmuz Ağustos EylülEkimKasım AralıkPazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar  2020 2021 2022 2023 2024 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80. 81. 82. 83. 84. 85. 86. 87. 88. 89. 90. 91. 92. 93. Maps1*Maps2*Maps3*Maps4*Maps5*Maps6*Maps7*Maps8*Maps9*Maps10*Maps11*Maps12*Maps13*Maps14*Maps15*Maps16*Maps17